L'Hotelin huoneesta numero 16 tehtiin Oscar Wilden sviitti. Kuva Amy Murrell.
L'Hotelin huoneesta numero 16 tehtiin Oscar Wilden sviitti. Kuva Amy Murrell.

MATKAOPAS-LEHTI Pariisin L'Hotelissa voi yöpyä Wilden mukaan nimetyssä sviitissä.

Kirjailija Oscar Wilde oli tuomittu Lontoossa vankilaan kahdeksi vuodeksi homoseksuaalisuuden takia. Vapauduttuaan toukokuussa 1897 hän hyvästeli Englannin eikä koskaan enää palannut sinne.

Hän matkusti Napolin kautta Pariisiin. Rahattomana.

Rue des Beaux-Arts’in Hôtel de Nicestä ja Hôtel d’Alsacesta tulivat hänen viimeiset tukikohtansa. Ruhtinaalliset illalliset ja pitkät lounaat olivat muisto vain, kun kirjailija sinnitteli hotelliaamiaisen turvin yöhön asti.

Elokuussa 1899 Wilde kirjoittautui Hôtel Marsollieriin, mistä hänet heitettiin ulos maksamattomien laskujen takia. Rahapulasta huolimatta miehen onnistui tehdä Pariisista matkoja Ranskan Rivieralle, Sveitsiin ja Italiaan.

Kesällä 1900 keikari palasi Hôtel d’Alsaceen, jossa hän asui huoneessa numero 16 marraskuuhun, ­kuolemaansa asti. Nykyisin huone tunnetaan Oscar Wilden sviittinä, ja hotellin nimi on vaihtunut L’Hôteliksi.

Kirjailija kuoli aivokalvontulehdukseen vain 46-vuotiaana. ­Hänet on haudattu Pére Lachaisen hautausmaalle, joka on tunnettu kuuluisuuksien leposijoista.

L’Hôtel, rue des Beaux-Arts 13. Majapaikan aikaisempi nimi oli Hôtel d’Alsace.

Mika Minetti

Matkaopas 7/2014 kertoo Oscar Wilden elämästä ja listaa hänen tärkeimmät osoitteensa Dublinissa, Lontoossa ja Pariisissa.