Jo museoiden takia kannattaa lähteä minilomalle Osloon. Lähtöpäätös syntyy, kun löydän edestakaiset lennot Osloon 170 eurolla ja oslolaisittain huokean hotelliyön, 80 euroa.

Yli tuhatvuotiaan Oslon tärkeimmät nähtävyydet koluaa parissa päivässä. Jos matkan suunnittelee hyvin, pärjää kohtuubudjetilla.

Merellisiä tunnelmia '

Hyppään keskustassa bussiin numero 30, joka vie vartissa Bygdøyn niemelle. Viikinkilaivamuseo on kävelymatkan päässä Kon-Tiki-museon, Fram-laivamuseon ja Merihistoriallisen museon kolmiosta. Viikinkilaivamuseon sulavalinjaiset puulaivat ovat silmiä hivelevän kauniita. Niistä kolme unohtui yli tuhanneksi vuodeksi savimaahan, josta ne kaivettiin esiin sata vuotta sitten. Kon-Tiki-museon päänähtävyys, balsalautta, on sykähdyttävä näky. Kuusi miestä seilasi kolmessa kuukaudessa alkeellisella lautalla Etelä-Amerikasta Polynesian saaristoon. Vastapäisessä rakennuksessa on legendaarinen naparetkialus Fram. Entisöity alus täyttää talon sisätilat lähes kokonaan. Merenkulkumuseo kertoo norjalaisen merenkulun kehityksestä keskiajalta alkaen. Esillä on muun muassa taidokkaita laivojen pienoismalleja.

Hymyä huuleen

Oslon hauskin nähtävyys on kuvanveistäjä Gustav Vigelandin suunnittelema patsaspuisto. Patsaat kuvaavat alastomia miehiä, naisia ja lapsia. Osa yli 600 hahmosta on varsin humoristisia. Kivi-ihmisten suihkulähde ja 17 metrin monoliitti kannattaa tutkia. Puiston laidalta löytyy myös Vigeland-museo.

Vatsa täyteen kohtuuhinnoin

Herkuttelu Oslon tasokkaissa ravintoloissa kouraisee lompakkoa. Trendikkäimmät ruokapaikat, kahvilat ja baarit ovat keskustasta itään, Grünerløkkan kaupunginosassa, Thorvald Mayerin ja Markveienin katujen varrella. Keskustaa edullisempien hintojensa takia Grünerløkka on nuorison suosiossa. Edullisia etnisiä ruokapaikkoja on kaupungin itäosissa, ja pikaruokaloitakin riittää.

Kortilla pääsee

* Oslo Pass -kortilla pääsee useimpiin nähtävyyksiin ja ajaa rajoituksetta metrolla, bussilla ja ratikalla.

* Kortteja myydään rautatieaseman turisti-infossa ja useimmissa hotelleissa. 24 tunnin kortti noin 30 euroa.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2010