Kaupunki on komea ja räväkkä, jopa häikäilemätön. Kattojen yltä näkee parhaiten koko komeuden. Lue viisi sisäpiirin vinkkiä.

Haluan herätä kaupungissa, joka ei koskaan nuku, Frank Sinatra lauloi 1970-luvun musikaalissa. Puoli kymmeneltä aamulla Wall Streetillä käy sellainen kuhina, että matkailijoilta katoavat viimeisetkin unenrippeet silmistä. New Yorkin 19 miljoonasta asukkaasta 1,5 miljoonaa asuu 20 kilometrin pituisella ja kolmen kilometrin levyisellä Manhattanin saarella. Joukon jatkona on vuosittain 40 miljoonaa turistia. Onneksi ruutukaava tekee suunnistamisen helpoksi: poikittain kulkevat avenuet, vaakasuoraan streetit.

Riksalla Broadwaylle

Rockefeller Center ja 5. Avenue ovat majapaikkamme, legendaarisen Waldorf-Astorian, lähellä ja Broadwaykin kävelyetäisyydellä, mutta sade sotkee suunnitelmat. Rastatukkainen poika kurvaa hotellin eteen riksallaan kuin pelastuksen enkeli. Lähes satavuotias ravintola Sardis 44. West Streetillä on Broadway-tähtien suosima. Satasella saa hyvän paikan permannolta Broadhurst-teatterista. TKTS-lipputoimistosta saman lipun saa puoleen hintaan, jos hyvin sattuu.

Omena kypsyy syksyllä

New York on parhaimmillaan syksyllä. Talvella on loskaista ja hyinen tuuli henkäilee Hudsonlahdelta, mutta joulun aika on maaginen. Halvat elektroniikkaliikkeet ovat haalistaneet 5. Avenuen glamouria. Madison Avenue on keskikaupungin varsinainen muotikatu kansainvälisten suunnittelijoiden putiikkeineen. Klassisin on hillittyä itärannikon eleganssia edustava Saks Fifth Avenue. Kaupungin sydän on monen mielestä 19 pilvenpiirtäjän Rockefeller Center. Nostalginen luistinrata on nähty lukemattomissa elokuvissa. Empire State Buildingin kattotasanne on metropolin klassinen näköalapaikka, mutta upeat näköalat avautuvat myös Rockefeller Centerin Top of The Rock-tasanteelta ilman jonotusta. Times Squaressa on taikaa, kun sininen hämärä laskeutuu.

Sisäpiirin vinkkejä

- Kaupungin kioskeista saatava TimeOut New York -lehtinen kertoo, mitä kaupungissa tapahtuu.

- Suuret museot ovat varmoja valintoja, mutta pieni on kaunista: Frick Collection hurmaa Vermeerin ja Bellinin maalauksilla.

- Grand Central Terminal on elokuvista tuttu rautatieasema.

- Piknik Central Parkissa tekee terää. Hyvällä onnella New Yorkin filharmonikot musisoivat taustalla.

- Yankee-stadionilla näkee baseball-ottelun Amerikan malliin.

Teksti: Satu Prusti-Nelson Kuva: Rick Nelson