Viininjumala Dionysoksen kerrotaan ihastuneen Naxokseen. Niin kävi meillekin.

Naxos on monipuolisin ja vehrein Kykladien saarista, jotka ovat yleensä karuja. Kauneimmillaan se on keväällä, kun kukat kukkivat ja niityt vihertävät talven sadekuurojen jäljiltä. Pääkaupunki Khora on saaren matkailukeskus pitkine rantakatuineen ja tavernarivistöineen. Vanha venetsialaislinnoitus hallitsee vanhaakaupunkia, Kastroa, ja sen kapeita, sokkeloisia kujia. Noilta kujilta kannattaa etsiä majapaikka. Siellä saa asua keskellä vilinää, mutta rauhassa liikenteen melulta.

Hurjastelua huimapäille

Naxos on suuri saari, ja sen korkeuserot ovat melkoiset. Korkeimmat huiput kohoavat tuhanteen metriin. Saaren sisäosa kukkuloineen ja oliivilehtoineen on mitä oivallisin kohde patikointiin. Jos taas haluaa hypätä pyörän satulaan, länsirannikko Khorasta etelään on paras vaihtoehto. Tosi huimapäille on tarjolla pyöräreittejä vuoriston kivikkoisilla rinteillä, mutta siellä tasapainon pitää olla huippuluokkaa. Patikoitsija löytää Naxokselta rosoisia vuorenharjanteita, hiekkadyynejä ja hiekkapoukamia sekä oliivilehtoja, vanhoja luostareita, kirkkoja ja antiikin temppeleitä. Hyvä vaellusopas auttaa reittien suunnittelussa.

Aikaisin liikkeelle

Patikkaretkelle kannattaa lähteä varhain aamulla tai myöhäisenä iltapäivän hetkenä. Kesäkuun alussakin lämpötila kohoaa keskipäivällä helposti 30 asteeseen. Pienet kylät aitoine tavernoineen tarjoavat matkan varrella varjoisia levähdyspaikkoja. Tavernoissa on yleistä, että juoman mukana tulee pieni lautasellinen naposteltavaa - kurkkua, tomaattia, vuohenjuustoa. Polkupyörän saa päiväksi alle kymmenellä eurolla. Vuokrauksen yhteydessä saa kartan, johon on merkitty hyviä reittejä. Alue Khorasta etelään on alavaa ja vehreää. Sieltä löytyvät myös Kykladien upeimmat, jopa kilometrien pituiset hiekkarannat.

Lentäen ja laivalla

* Matkanjärjestäjät tarjoavat useille saarille pelkkiä lentoja. Myös halpalentoyhtiöt vievät reissaajan edullisesti perille.

* Kreikan saaristossa risteilee uskomaton lauttojen ja katamaraanien laivasto. Kannattaa valita jokin suurista lautoista. Mukavuutta ja liikkumatilaa on enemmän kuin katamaraaneilla, ja hintakin on edullisempi.

Teksti: Pauli Lindström Kuva: All Over Press

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2010