Jännittävä kiertomatka vie busmannien paratiisista aamaanien luolamaalauksille. Lue loistovinkit.

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Namibia hiekka-aavikoineen ja vuorineen houkutteli minua pitkään. Päätin osallistua kahden viikon kiertomatkalle, joka suuntautui sisämaasta rannikolle. Alkajaisiksi suuntasimme keskusylängöllä sijaitsevasta pääkaupungista Windhoekista pohjoiseen kohti Ambomaata ja Etoshan kansallispuistoa. Siellä voi viettää safarilla monta päivää tai sinne voi tehdä päiväretkiä.

Flamingojen laguuni

Toisenlaista luontoa oli tarjolla Atlantin rannikolla. Kävimme katsomassa Walvis Bayn satamakaupungin ulkopuolella asustavia hylkeitä. Näimme myös osteriviljelmiä ja bongasimme delfiinejä, pelikaaneja, flamingoja ja merimetsoja.

Busmannien paratiisi

Keski-Namibian ylätasanko on vuoristoista. Eroosio on muokannut kallioperää mitä kummallisimpiin muotoihin. Spitzkoppe-vuoret kohoavat korkealle ympäröivästä tasangosta. Niiden kätkössä piilottelee suojaisa laakso, jota kutsutaan busmannien paratiisiksi, ja hyvä turvapaikka se on aikoinaan ollutkin.

Myyttisiä maalauksia

Namibian autiomaan laidalla Twyfelfonteinissa on kalliomaalauksia enemmän kuin missään muualla Afrikassa. Puolen tunnin ajomatkan päässä Twyfelfontainista sijaitsee jännittävä kivettynyt metsä, jonka puut eivät kuitenkaan olleet kasvaneet niillä sijoilla. Ne ovat kulkeutuneet Keski-Afrikan Kongosta noin 300 miljoonaa vuotta sitten virranneiden jokien mukana.

Vaeltavat dyynit

Euroopan dyynit kalpenevat Namibian mahtavien, punaisena hehkuvien hiekkavuorten rinnalla. Kuuluisan Dead Vlein nähdäksemme meidän oli käveltävä pienten dyynien yli. Paikalle virrannut joki kasteli akasioita kasvavaa kosteikkoa yli 500 vuotta sitten. Vaeltavat dyynit estivät vähitellen veden virtaamisen, ja lopputuloksena on kuollut metsä. Laaksossa oli hiljaista. Vain pari lintua näytti löytäneen tiensä kuolleiden puiden oksille.

Matkatietoa Namibiasta:

* Sijaitsee eteläisessä Afrikassa Atlantin rannikolla. Pinta-ala noin 825 400 km². Asukasluku noin 2 miljoonaa.

* Paras aika matkustaa on huhti-marraskuu.

* Aikaero Suomeen 1 tunti.

* Perusrokotusten lisäksi suositellaan A-hepatiittisuojaa. Malarialääkitys on tarpeen sadekautena tammihuhtikuussa maan pohjoisosissa.

Teksti ja kuva: Irjaleena Eriksson

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 5/2008