Kylläpä riittää taloilla mittaa! Katso TOP 5 -lista maailman korkeimmista maamerkeistä.

Kylläpä riittää taloilla mittaa! Katso TOP 5 -lista maailman korkeimmista maamerkeistä.

1. Burj Khalifa Dubai, Arabiemiirikunnat Vuonna 2010 valmistuneessa 828-metrisessä tornissa on 162 kerrosta. Arkkitehti Adrian Smithin rakennus pitää sisällään asuinhuoneistoja, liiketiloja, 57 maailman nopeinta hissiä, hotellin sekä ravintolan. Tornin puolivälissä sijaitsee maailman kolmanneksi korkein näköalatasanne.

2. Taipei 101 Taipei, Taiwan Arkkitehti C.Y. Leen suunnittelema 508-metrinen maamerkki valmistui vuoden 2004 lopussa, jolloin se kantoi maailman korkeimman rakennuksen titteliä Burj Khalifan valmistumiseen asti. Maanjäristyksiä ja hirmumyrskyjä kestämään suunnitellun rakennuksen pääkäyttötarkoitus on toimistotilojen tarjoaminen, mutta kauppakeskukselle on varattu tilaa 77 500 neliömetriä.

3. Shanghai World Financial Center Shanghai, Kiina Tämän 492 metriä korkean monitoimirakennuksen huipulla on sen näkyvin osa, puolisuunnikkaan muotoinen aukko, joka toimii kulkuväylänä vuorille suuntaaville lohikäärmeille. Rakennuksesta piti tehdä 510-metrinen, mutta rakennustöiden alettua lupaa ei annettu. Torni valmistui vuonna 2008.

4. International Commerce Centre Hongkong, Kiina Vuonna 2011 avatulla pilvenpiirtäjällä on korkeutta 484 metriä. Tornin Ritz-Carlton Hotellista löytyy korkeimmalla sijaitseva uima-allas koko maailmassa. 

5. Petronas Towers Kuala Lumpur, Malesia Vuonna 1998 valmistunut Petronas on maailman korkein kaksoistorni sekä 1900-luvun korkein rakennus. 452 metrin korkuisen rakennuksen 42. ja 43. kerroksen väliin on rakennettu silta. Torneista löytyy tavaratalo, konserttisali ja toimistoja. "Hämähäkkimies" Alain Robert kiipesi toiseen torniin vuonna 1997.

Krista Ylänkö

Lähde http://skyscraperpage.com/diagrams/?searchID=203