Kuva  Teija Soini
Kuva Teija Soini

Huippuvuorilla jääkarhujen ei tarvitse tyytyä pelkkään hylkeenlihaan. Tarjolla on myös sushia, thai-ruokaa, kebabia ja viinejä.

Norjalle kuuluvien Huippuvuorten pääkaupunki Longyearbyen on nimetty perustajansa John Munro Longyearin mukaan. Hän aloitti alueella hiilenlouhinnan 1906.

Aiemmin, 1500-luvulta lähtien, Huippuvuoret toimivat valaanpyytäjien tukikohtana. Valaita metsästettiin niin paljon, että ne melkein katosivat alueen vesiltä.

Pääkatu viettää loivasti alaspäin kohti vuonoa. Ruokakaupasta löytyy keskellä talvea kaikkea sitruunamelissasta tuoreisiin tulppaaneihin.

Kaupan myyjä on thaimaalainen. Matalissa rakennuksissa on retkeilyvarusteliikkeitä, hotelleja, kahviloita, pubeja ja pizzerioita.

Longyearbyhyn on ilmaantunut etnisiä ravintoloita, kuten thaimaalaisten pitämä Taste of Thai, japanilaisten sushibaari Kita ja iranilaisen omistajan kebab-pikaruokala.

Kyläkeskuksesta löytyy myös huipputason ravintola Huset, jolla on 20 000 pullon viinikellari.

Jenni Räihä

Lue koko juttu jääkarhujen saarista Matkaoppaan numerosta 2/2014.