Puolan pääkaupunki Varsova on loistava valinta pienen budjetin kaupunkilomalle. Nähtävää ja koettavaa riittää ja edullisen ruokapaikan löytää leikiten.

Varsovan vanhankaupungin torilla on pitkälle syksyyn ainainen vilske, kun terassit täyttyvät auringosta nauttivista ihmisistä. Uusista nähtävyyksistä kannattaa tutkia ainakin jännittävä miehitysmuseo, joka esittelee modernein keinoin kaupungin kohtaloita toisen maailmansodan aikana.

Varsovassa on helppo syödä edullisesti. Pikkukuppiloissakin tarjoillaan yleensä jonkinlaista ruokaa. Sphinx on Puolan ensimmäinen ja isoin keskiluokalle suunnattu ravintolaketju, ja Varsovassa on 16 ketjun ravintolaa. Miljöö on viihtyisä. Salaatin, ranskalaisten ja kolmen dippikastikkeen kanssa tarjottu grillattu kanafilee oli maukas ja annos iso. Hinta noin 6 euroa. Puolen litran tuoppi paikallista olutta maksaa alle 2 euroa. Chilillä terästetty suklaajälkiruoka alle 3 euron houkuttelee, mutta vatsa ei enää vedä.

Green Coffee -kahvilassa, Marszalkowska 84/92, on rento tunnelma. Pöydissä vilkuillaan läppäreitä tai luetaan lehtiä. Niukkailmeistä trendikkyyttä rikkoo pari upottavan kutsuvaa nojatuolia ulkoterassin kulmissa. Iso kahvi noin 2 euroa, erikoiskahvi noin 3 euroa. McDonald’sin Big Mac maksaa Varsovassa noin 2 euroa.

Varsovan matkailutoimisto sijaitsee vanhassakaupungissa, osoitteessa Rynek Starego Miasta 19/21/21a. Avoinna touko–syyskuussa ma–su klo 9–21, loka–huhtikuussa 9–19.

Teksti ja kuva Eija Aatela

Juttu Varsovasta Matkaopas-lehdessä 5/2010.