Skotlannin Edinburghissa pubi saattaa olla tarkoitettu vain miehille. Näin on ollut jo 200 vuotta.

Kotiin lähtöä edeltävän yön vietimme lentokentän läheisyydessä ihastuttavassa Corstorphine House -hotellissa, joka koostui parista englantilaistyylisestä talosta. Talot oli yhdistetty toisiinsa viherhuoneella, joka toimitti aamiaishuoneen virkaa. Ystävällinen isäntä näytti meille huoneemme ja tilasi aamuksi taksin. Päätimme hieman siistiytyä ja lähteä katsomaan, löytyisikö rauhallisen tuntuisesta kylästä pubia.

Ulkona huomasimme, että aivan tien toisella puolella oli kuin olikin pubi. Rakennus näytti hiljaiselta, mutta pihalla seisoi vanhemmanpuoleinen mies. Kun suuntasimme kohti ovea, mies alkoi kiireisen oloisena selittämään, että ”naistenvessa on kulman takana”. Meitä oli kaksi miestä ja neljä naista, mutta mies vain neuvoi, että sisälle pitäisi mennä kulman takana olevasta ovesta.

Minähän en jäänyt niitä höpinöitä kuuntelemaan, vaan painelin pääovesta sisään. Pubissa oli muutama mies tuoppiensa äärellä. He kääntyivät katsomaan, ja syntyi syvä hiljaisuus. Tajusin astuneeni väärään paikkaan. Peruutin nopeasti sinne, mistä olin tullutkin.

Toiset olivat tajunneet miehen puheista, että pubi oli vain miehille. Sekä naisille että miehille varattu tila sijaitsi kulman takana. Sieltä nousivatkin portaat samaan rakennukseen. Nämä kaksi pubia oli erotettu toisistaan vain baaritiskillä, joten samat baarimikot tarjoilivat niin ”herrojen” kuin ”sekalaistenkin” puolelle.

Sielumme silmin näimme isäntien desinfioivan porstalla eteisen lattiaa, jonka joku naisenkuvatus oli saastuttanut olemuksellaan. Tähän pubiin kun nainen ei ollut astunut jalallaan 200 vuoteen. Kun olimme parien oluiden jälkeen lähdössä, isännät kättelivät seurueemme miehet ja toivottivat heille ”mukavaa loppuelämää”. Toivotukseen taisi sisältyä pieni vihjaisu, että näillä main naisten on tapana pysyä kotona, kun isännät käyvät olusilla.

Teija Valtee, Kauhava Matkaopas 8/2012 -lehti

Matkaopas-lehti julkaisee parhaat lukijatarinat. Lähetä oma tarinasi ja voit voittaa 500 euron matkalahjakortin.