Phi Phi -saaren Maya Beach ja Nai Yangin rannan rauha jäävät mieleen Thaimaan-lomalta. Lue, miksi.

Istumme iltaa Nai Yangin pienellä, rauhallisella rannalla. Hiekka on vielä lämmin auringon jäljiltä. Työnnän varpaat syvälle siihen. Tarjoilija elehtii iloisesti edessämme. Hän yrittää selittää erään ruoka-annoksen sisältöä. Lopulta hän tarttuu käsivarteeni ja osoittaa keittiötä. Pääsen valitsemaan tuoreista kaloista mieleiseni. Viittoilemalla tarjoilija kertoo, että kastikkeeseen tulee sitruunaa, chiliä ja valkosipulia. Kala maistuu taivaalliselta. Jälkiruoaksi tilaan pina coladan suoraan kookospähkinästä. Kielimuuri nousee tuon tuostakin turistien ja paikallisten välille. Silloin elehditään, nauretaan ja piirretään kuvioita ilmaan, ja nauretaan taas. Kiire on tuntematon käsite.

Phi Phin saarella kokee viidakon vihreyden. Suuret muskeliveneet etsivät tilaa ankkuroidakseen Phi Phi -saaren Maya Beachille. Täällä on kuvattu elokuva The Beach. Jokaisessa ottamassani valokuvassa näkyy kaksikymmentä kanssamatkailijaa lillumassa kirkkaassa vedessä. Maisema on silti uskomaton.En väsy ihastelemaan sitä. Veden sävyt, viidakon uskomaton vehreys ja valkeana hohtava hiekka häikäisevät. Hyväksyn sen, etten voi tallentaa tätä maisemaa, todella tallentaa, muualle kuin verkko­kalvoilleni ja muistoihini. Yritän olla läsnä juuri nyt.

Natalie Salmi-Kylliäinen, kuva Jussi Kylliäinen.

Kuvassa Maya Beach.

Juttu on pieni osa Matkaopas 8/2011 -lehden Thaimaa-jutusta. Myös Matkaopas 1/2012 -lehdessä on Thaimaa-aiheisia juttuja.