Päätoimittaja Pirkko Puoskari pohtii matkailun ja ruokailun suhdetta: elämysrohmut jättävät ateriat usein väliin.

Suhde ruokaan jakaa matkailijat siinä missä suhde hotelliinkin. Toisille hyvä hotelli on tärkeä osa lomaa. Toisille kelpaa vaatimatonkin majapaikka; siellähän vain nukutaan. Tunnen monta maailmankiertäjää, jotka nähtävyyksien nälässään unohtavat syödä. Heillä ei ole aikaa istuskella ravintoloissa tutustumassa paikalliseen ruokakulttuuriin, vaan kunnon lounaan korvaa missä tahansa pystybaarissa hotkaistu tusina-annos. Näille onnellisille ahmateille on turha selittää, että ruokakin voi tarjota matkaelämyksiä.

Tunnistan noita piirteitä myös itsessäni – monesti ruoka muistuu mieleen vasta sitten, kun lounasaika on jo mennyt ja ravintolat ovat sulkeneet ovensa iltaan asti. Ehkäpä sama ilmiö vaikutti myös kuuluisan Stendhalin oireyhtymän syntyyn. Ranskalaiskirjailija joutui 1800-luvulla Firenzen taideaarteita tutkiessaan sellaisen tunnekuohun ja huimetuksen valtaan, että luuli kuolevansa. Sittemmin matkailijoita on Stendhal-syndrooman takia keräilty ihan lääkärinhoitoon.

Moni tuntemani elämysrohmu jatkaa valitsemallaan linjalla vuosikymmenestä toiseen. Minulle on käynyt toisin: silmäpussien ja vatsamakkaroiden karttuessa olen pehmentynyt. Jo puoliltapäivin alan tähyillä sopivaa lounaspaikkaa, ja aika usein teen illalliselle pöytävarauksen. Matkaoppaan numerossa 3/2010 matkustamme vatsan kautta kahteen upeaan Italian kaupunkiin, Genovaan ja Bolognaan, s. 24. Molemmat niistä ylpeilevät historiallaan ja pitävät itseään Italian ja koko maailman ylivoimaisena ruokamekkana.

Makumatkan teemme Espanjan Kataloniaan, s. 74. Ellet pääse vielä aivan lähiaikoina tutkimaan seutua Salvador Dalín jalanjäljissä (s. 68), pyöräytä lohdutukseksi sherryllä aateloidut katalonialaiset lihapullat ja crema catalana. Ja kun pääset paikan päälle Katalonian Figuerasiin, syö tukevasti ennen kuin astut sisään Salvador Dalín Teatterimuseoon. Dalín mielikuvitusmaailmoissa ihminen joutuu niin helposti aivan pakahduttavan, huimaavan onnentunteen valtaan.

PS. Makumatkat löydät nyt myös uusituilta nettisivuiltamme. Reseptivarastomme karttuu lehti lehdeltä - pian voit syödä itsesi maailman ympäri.

Teksti Pirkko Puoskari