Monument Valley tunnetaan John Fordin lännenelokuvista.
Monument Valley tunnetaan John Fordin lännenelokuvista.

MATKAOPAS-LEHTI
Bussimatkalla Lännessä näkee järisyttäviä kanjoneita ja maailman sekopäisimmän aavikkokaupungin.

Autonkuljettajamme Ron on aito lännen­mies. Päässä stetson ja jalassa kuluneet cowboy-saappaat. Polvet ja kädet ovat koukussa kuin mies olisi koko ajan valmiina vetämään ­coltin kotelosta.

Ron ei puhu paljon ja jos puhuu, niin ­matalalla ­möreällä äänellä. Aamuisin ja ­tauoilla hän polttaa pitkän ­paksun ­sikarin.

Monument Valley tunnetaan John Fordin ohjaamista lännenelokuvista. Rannattomasta, puuttomasta erämaasta kohoaa jyhkeitä punaisia hiekkakivitorneja. Mielessäni John Wayne ratsastaa hurjaa vauhtia ratsuväkensä kanssa ja ­intiaanit kailottavat sotahuutoaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Navajo-opas kertoo laaksosta, joss näkyy navajonaisia lammas­laumoineen. He kehräävät itse langat, värjäävät ne kasviväreillä ja kutovat kangaspuilla upeita ryijyjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yövymme Pagen pikkukaupungissa. Aikaisin aamulla ajamme maastoautolla pitkin kuivaa joenuomaa antilooppi­kanjonille. Pääsemme näin kuivana aikana kävelemään ­kanjonin pohjalle hiidenkirnujen läpi.
Paikoin kanjoni on vain puoli metriä leveä, valo siivilöityy kauniisti aukoista ylhäältä. Vesi ja hiekka ovat yhdessä hioneet näkyviin ­käsittämättömän hienoja muotoja.

Erämaan hiljaisuuden jälkeen mikään ei voi olla tyrmäävämpi vastakohta kuin Las Vegas. Pelikasinoita on joka hotellissa. Harmaatukkaiset eläkeläiset pelaavat kellon ympäri. Värivaloja, räiskyvää musiikkia. Kaipa tämäkin on kerran elämässä nähtävä, mutta en todellakaan ­haluaisi tulla tänne uudestaan.

Teksti ja kuva Seppo Lampila.

Grand Canyonin kansallispuiston nettisivusto
Lue Matkaopas-lehdestä 3/2014 koko 6-sivuinen juttu "Grand Canyonista punapuiden juurelle"

Sisältö jatkuu mainoksen alla