Kaveristen perhe isoäidillä vahvistettuna vuokrasi talon Mallorcalta toukokuun viimeiseksi viikoksi. Kun lennot saatiin tarjouksesta, matka maksoi henkeä kohden 450 euroa.

Sollerin laakson tunneli rakennettiin, koska alue oli ollut eristyksissä muusta Mallorcasta laaksoa ympäröivien korkeiden Tramuntana-­vuorien takia. Laakso on loputtoman vihreä. Alkukeväästä se muuttuu valkoiseksi appelsiinipuiden kukkiessa. Tiet ovat niin kapeita, että kaksi autoa ei mahdu kulkemaan rinnakkain. Pientareita reunustavat metrin korkuiset kiviaidat. Aitojen yläpuolella kypsyvät maailman makeimmat appelsiinit ja sitruunat.

Avaimet löytyvät sovitusta paikasta lomakotimme portilla Forna­lutxissa. Osa avaimista näyttää satavuotiailta, enkä usko niiden löytävän lukkopesää enää tässä elämässä. Kuitenkin puinen portti aukeaa.

Fornalutx on 600 asukkaan kylä Mallorcan luoteisosassa. Sen tulevaisuutta uhkaavat saaren pääkaupunkilaisten rakennushankkeet. Ylä­kylään on rakennettu rivitaloja vanhaan tyyliin, jotta seudulle saataisiin muitakin kuin raharikkaita ja taiteilijoita. Emäntämme mukaan kaikessa ei ole onnistuttu, mutta me emme voisi toivoa enempää. Kadut ovat kuin saduista, ja illan lämpö kutsuu kaikkia kahville tai illalliselle kylän pienelle aukiolle, kun muutama kylään pysähtynyt turistibussi on jatkanut matkaansa rannikon suuntaan. Talomme on viiden minuutin kävelymatkan päässä aukiolta. Rakennus seisoo kiinni kapeassa tiessä, kuten kaikki alueen talot. Appelsiininviljely ei ole ollut enää vähään aikaan kannattavaa Mallorcalla, mutta ennen kaikki oli toisin. Kun talo aikoinaan rakennettiin tien varteen, saatiin tilaa ainakin seitsemälle appelsiinipuulle.

Mika Kaverinen Kuva Nina Kaverinen

Teksti on lainaus Matkaopas 2/2012 -lehdestä, jossa on seitsemän sivuinen juttu Mallorcan matkasta sekä talonvuokrausvinkit.