Itää ja länttä yhdistelevä kaupunki tarjoaa uuden näkövinkkelin Aasiaan. Chinatown on ainakin Kaakkois-Aasian mielenkiintoisimpia. Lue loistovinkit.

Kaduilla puikkelehtii hassuja riksoja, aukioiden laidalla seisoo eurooppalaisvaikutteisia rakennuksia ja joen toisella puolen levittäytyy hieno Chinatown. Yhdistelmästä ei heti arvaisi, että ollaan Malesian eteläosassa.

Tirkistelyä koko rahalla

Chinatown muodostuu vain muutamasta ristikkäisestä kadusta. Silti se on Kaakkois-Aasian komeimpia ja mielenkiintoisimpia. Korttelit ovat eloisia varsinkin viikonloppuiltaisin. Silloin Jalan Hang Lebat, tuttavallisemmin Jonker-katu, suljetaan liikenteeltä ja vuoroon astuvat käsitöitä, rihkamaa ja naposteltavaa myyvät markkinakojut. Poikkean taide- ja antiikkiliikkeisiin hypistelemään värikkäitä posliiniastioita, mutta eniten nautin talojen katselusta. Erityisen koreita rakennukset ovat Tun Tan Cheng Lock -kadulla, jonne Kiinasta muuttaneet äveriäät kauppiaat rakennuttivat luksuskotejaan. Sellainen on myös Baba Nyonya -perinnemuseo.

Hyvien henkien kätkemä

Kiinalaiskaupunginosan kaunistuksia ovat myös 1700-luvulta olevat moskeija ja hindutemppeli sekä muutamat kiinalaispyhäköt, joista upein on Cheng Hoon Teng. Jatkan kiinalaista teemaa vielä hetken ja kipuan kaupungin korkeimmalle kukkulalle, Bukit Chinalle. Perinteinen kiinalainen hautausmaa on tehty tarkoituksella juuri kukkulalle. Sen ajatellaan suojelevan vainajien leposijoja pahoilta tuulilta. Henkien tiedetään myös nauttivan sieltä avautuvasta maisemasta.

Prinssin perustama

Melakan perusti 1300-luvulla sumatralainen prinssi kalastajakylän paikalle. Siitä kehkeytyi nopeasti tärkeä satama, joka hallitsi ennen pitkää koko alueen kaupankäyntiä. Portugalilaiset saapuivat 1500-luvun alussa. 1640-luvulla ruoriin astuivat hollantilaiset, jotka 150 vuoden aikana rakensivat kaupunkia vimmatusti. Brittien hallussa kaupunki oli 1820-luvulta Malesian itsenäistymiseen, vuoteen 1957 asti.

Matkatietoa Melakasta:

* Melaka sijaitsee Malesian länsirannikolla. Asukkaita on 150 000, koko maassa noin 26 miljoonaa.

* Virallinen kieli on malaiji. Englannilla pärjää hyvin.

* Rahayksikkö on ringgit (MYR), RM. 1 RM = 0,22 euroa. 1 euro = 4,55 RM.

* Aikaero Suomeen on kesäaikana +5, talvella +6 tuntia.

* Ilmasto on trooppinen, kuuma ja kostea ympäri vuoden. Sateisinta on toukokuusta syyskuuhun.

Teksti: Mira Jalomies Kuva: Peppe Mancuso

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2008