Mayojen aarteet, meksikolainen citymeno ja lekottelu Playa del Carmenissa - koko potti kahden viikon Meksikon-reissulla!

Ensimmäisen lomaviikon vietimme Méridan kaupungissa. Toisena lomapäivänä teimme retken Chichén Itzáan, joka oli yksi mayojen suurimpia ja tärkeimpiä kaupunkeja. Meidät mykisti valtava, noin 24 metriä korkea Kukulcánin eli Käärmejumalan temppeli. Kierroksen lopulla kiipesimme pyramidin huipulle. Portaat olivat todella jyrkät, ja neliveto oli paras tapa edetä. Ylhäällä meitä odotti huikaiseva näkymä muinaiseen kaupunkiin.

Humua ja hankintoja

Meille jäi runsaasti aikaa tutustua myös värikkääseen Méridaan. Istuimme monena iltana seuraamassa laulu- ja tanssiesityksiä. Sunnuntai oli markkinapäivä, jolloin osa kaupungin kaduista ja aukioista suljettiin liikenteeltä. Paikalliset kansoittivat keskustan ja kiertelivät markkina-alueella. Heitä näyttivät kiinnostavan muun muassa kojujen värikkäät huipil-mekot, riippumatot ja guayaberas -paidat. Muita tuliaisia etsimme muun muassa Méridan pohjoisosassa lyhyen taksimatkan päässä sijaitsevasta valtavasta Grand Plaza -ostoskeskuksesta. Hinnat olivat jonkin verran suomalaisia edullisempia.

Snorklailua löhöilyn lomassa

Toisen lomaviikkomme vietimme jenkkituristien suosimassa Playa del Carmenissa. Hotellimme toimi all inclusive -periaatteella. Surffilauta, katamaraani ja snorklausvälineet sisältyivät hotellipaketin hintaan, samoin kaikki ruoat ja juomat. Elämä oli viikon ajan vaivatonta. Ei tarvinnut etsiä ruokapaikkoja, ei tuskailla kaupungilla kartta kädessä eikä kävellä varpaitaan rakoille. Pian ajantajukin katosi. Jo etukäteen olimme päättäneet lähteä snorklausretkelle lauttamatkan päässä sijaitsevalle Cozumelin saarelle, joka on noteerattu yhdeksi maailman parhaista sukelluskohteista. Riuttojen ja syvien vallien ympärillä avautui satumaisen rikas maailma: värikkäät kalat ja korallit olivat vertaansa vailla, ja merivesi oli todella kirkasta.

Yhdistelmäloman plussat ja miinukset:

+ Saimme käsityksen meksikolaisesta elämänmenosta.

+ Méridasta oli lyhyt matka mayojen muinaisiin kaupunkeihin.

+ Rantaloma täydensi kulttuuriantia, eikä löhöilyyn ehtinyt viikossa kyllästyä.

- Méridassa oli suuri riski saada vatsatauti.

- Méridan keskustassa oli yllättävän vähän nähtävää.

- Englannilla ei juurikaan pärjännyt, mutta espanjan alkeet ja sanakirja auttoivat.

Teksti ja kuva: Marja Saarikko

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2006