Tv:stä ja Matkaopas-lehden ravintolajutuista tuttu Mikko Takala yllätti itsensä luksusristeilyllä. Lue hänen ensivaikutelmansa Azamara Quest -aluksella.

Kuudentoista neliön hytti vaikuttaa kookkaalta ja ajattoman anonyymi sisustus riittävän kotoisalta. Hedelmäkori täydentyy jatkuvasti, ja kukatkin ovat tuoreita. Tarkastan kylpytakin: juuri sopivan karhean laadukasta materiaalia. Meri on tyyni, mutta ilma vuodenaikaan nähden tavallista koleampi, joten mieli ei tee parvekkeelle, jollainen hytistäni myös löytyy. Äärimmäisen mukava sänky on kokoa king-size, nettiyhteys toimii, ja yöpöydällä odottaa pino kirjoja: en tunne suurta tarvetta siirtyä residenssistäni mihinkään, mutta syötävä on.

En ole enää itsekään nuoruuteni parhaassa kukassa, mutta viimeistään laivan buffet-ravintolassa käy selväksi, että tällä risteilyllä minut luokitellaan märkäkorvaksi. Risteilijöiden keski-ikä näyttäisi olevan reippaasti yli kuudenkympin. Bailulaiva tämä ei ole: tänne tullaan lepäämään ja laiskottelemaan. Kiertelen aamutuimaan kannelta toiselle. Paatti vaikuttaa sopivan kokoiselta, henkilökunta ystävälliseltä ja jonoja ei näy. Siinä se kauneus. Vartaloa ajatellen vaarallisesti kaikki ateriat ja ruokajuomat kuuluvat risteilyn hintaan. Syömistä voi harrastaa kellon ympäri. Windows-kahvilan runsaan aamiaispöydän lisäksi tarjolla on kokkien tilauksesta valmistamia munakkaita, vohveleita tai lettuja. Tai kaikkia niitä.

Muut matkustajat ovat muutamaa aasialaista naamaa lukuunottamatta englantia puhuvista maista. Enimmäkseen ystävällisiä, mutta tietynlaista sukupolvien välistä jännitettä on ilmassa. Täysin normaalilla volyymilla käymäni keskustelu ärsyttää suunnattomasti naapuri­pöydässä aamiaistaan nauttivaa Normania. Hän tulee Iowasta, minkä tietää koko sali – siitä Iowan Norman on pitänyt huolen.

Näytän kääkälle kieltä ja ukko on tukehtua sämpyläänsä. Lapsellisille tämä risteily ei rehellisyyden nimissä sovi, eikä oikein teineillekään. Kultaisten vanhusten kärsivällisyys ei ole rajaton.

Mikko Takala Kuva Tommi Anttonen

Lisätietoa Azamara-luksusristeilyistä

Matkaopas 2/2012 -lehdessä on Mikko Takalan kirjoittama kuuden sivun juttu Azamara-risteilystä ja neljän sivun ravintolavinkit Hongkongista.