Malta ei voi kerskailla upealla luonnolla tai paratiisirannoilla. Ensivaikutelma on jopa yksitoikkoinen.

Kaikkialla näkyy vain keltaista kalkkikiveä, ja talot on rakennettu samanvärisistä legopalikoista. Ilmasto on yhtä sopiva lomailuun kuin missä tahansa etelässä: kesä on kuiva ja kuuma, talvi leuto. Näkemistä Maltalle on kuitenkin siunaantunut enemmän kuin moneen muuhun etelän maahan. Vaatimattoman julkisivun takaa paljastuu häikäiseviä palatseja ja koristeellisia kirkkoja. Maan historia on täynnä värikkäitä tarinoita. Vuosisatojen kuluessa Maltaa ovat hallinneet roomalaiset, arabit, normannit, espanjalaiset, ranskalaiset ja englantilaiset. Arvokkaimman perinnön ovat jättäneet johanniittaritarit, jotka rakensivat nykyisen pääkaupungin Vallettan.

Valletta 9 000 asukkaineen on Euroopan pienin pääkaupunki. Sen suunnittelijoita ei voi syyttää vaatimattomuudesta. Meren puolelle rakennettiin massiiviset puolustusmuurit ja ruutukaavamaisen katuverkoston varrelle nousi ritarikunnan palatseja ja koristeellisia kirkkoja, joista kallisarvoisin on Pyhän Johanneksen kirkko. Katedraalin helmi on aito Caravaggio: Johannes Kastajan mestaus. Vallettan pakollisiin nähtävyyksiin kuuluu myös Presidentin palatsi.

Maltan liki 400 000 asukasta ovat pakkautuneet pienelle alueelle, ja saaren pohjoisrannikon kaupungit ovat kasvaneet kiinni toisiinsa. Tuntuu käsittämättömältä, että karu saari tarjoaa elinmahdollisuudet kaikille. Työttömyysprosentti on kuitenkin vain viisi. Turismi on maalle elintärkeä.

Maltan ritarikunnan tunnus kahdeksansakarainen risti näkyy kaikkialla: ritarihaarniskoissa ja viireissä, talojen seinissä, matkamuistoesineissä ja pitsitöissä. Italialaiset kauppiaat perustivat ritarikunnan 1054 Jerusalemiin auttaakseen sairaita pyhiinvaeltajia. Myöhemmin järjestö muuttui myös sotilaalliseksi taistellessaan paavin tuella kristinuskon puolesta. Jäseniä kutsuttiin johanniittaritareiksi suojelupyhimyksensä Johannes Kastajan mukaan. Johanniittojen tukialueena oli 1520-1530-luvulta lähtien Malta.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Maltan plussat:

+ Historiafriikin unelma

+ Lyhyet välimatkat nähtävyyksien välillä.

+ Kaikki puhuvat englantia.

+ Hyvät ostosmahdollisuudet.

Maltan Miinukset:

- Vähän hyviä uimarantoja.

- Liikenne kaoottista.

- Jätteiden kierrätys heikkoa, roskat heitetään minne sattuu.

- Ehkä joidenkin makuun liiankin brittiläinen.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2005