Piskuinen Välimeren saari tarjoaa kiehtovaa historiaa, huikaisevia maisemia ja vauhdikkaita retkiä.

Samoilen toukokuisena aamuna Maltan pääkaupungin Vallettan kujilla ja nautin uuteen päivään heräävien kortteleiden tunnelmasta. Unescon suojeluksessa oleva Valletta on maailman ensimmäinen ruutukaavan mukaan rakennettu kaupunki. Freedom Squarelta alkava pääkatu on nimeltään Republic Street. Kirkkoja Maltalla on kaikkiaan 365, ja vaikuttavin niistä on Republic Streetin varrella sijaitseva Pyhän Johanneksen katedraali.

Huima historia

Keskeinen sijainti Välimerellä on houkutellut valloittajia kautta aikojen: foinikialaisista turkkilaisiin, normanneihin, roomalaisiin ja johanniittaritareihin, joiden suurmestarin Jean de la Valetten mukaan kaupunki on saanut nimensä. Viimeisimpiä olivat britit. Heidän ansiostaan englanti on saarivaltion virallinen kieli, ja sillä tulee loistavasti toimeen kaikkialla.

Mennään bussilla

Haluan lähteä tutustumaan Maltan vanhimpaan kaupunkiin, Mdinaan, joten hyppään bussin kyytiin. Vallettan hälinän jälkeen Mdina on rauhaa sielulle. Kujat ovat vielä kapeampia kuin Vallettassa, ja niitä samoillessa tuntuu kuin siirtyisin jollekin menneelle vuosisadalle. Kahvihammasta alkaa kolottaa joten poikkean cappuccinolle Fontana-nimiseen teehuoneeseen, jonka ulkoterassi on mukavasti linnoitusmuurin päällä. Nautin olostani ja ihanasti lämmittävästä kevätauringosta.

Rannalle ja ratsastamaan

Maltan pääsaaren kauneinta aluetta on luoteisosa. Siellä on yksi saaren parhaista hiekkarannoista, Golden Bay, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet vesiurheiluun. Kauniina tiistai-iltana auringon porottaessa vielä voimakkaasti saavun bussilla Golden Bayhin ja lähden ratsastusretkelle. Hengitän syvään puhdasta ilmaa ja huomaan, että maisemat ovat lähestulkoon kauneimmat, missä olen ikinä ratsastanut. Viikon loma Maltalla on täysosuma.

Maltan hintoja:

Ravintolassa: Liharuoka alk. 8 euroa, kala 9 euroa, pasta 5 euroa, pizza 4 euroa, jälkiruoka 3 euroa, kahvi 1,30 euroa, olut 1,40 euroa, viini 2 euroa.

Kaupassa: Vesi 0,30 euroa/0,5 l, leipä 0,50 euroa, banaani 1,40 euroa/kg, omena 1,40 euroa/kg, appelsiini 0,90 euroa/kg, viinipullo alkaen 1 euron, olut 1 euron, kolajuoma 1,60 euroa/1,5 l.

Teksti ja kuva: Kirsi Vallenius

Lue koko Malta-ekstra Matkaopas-lehdestä 5/2009. Mukana myös juttu naapurisaaresta Gozosta sekä Makumatka Maltalle.