Otetaan jotain lainattua, jotain sovellettua ja jotain itse kehiteltyä. Aineksista loihditaan herkullinen makukimara.

- Onhan sinulla nälkä, Wee Tee varmistaa. Kun vakuutan olevani pyörtymäisilläni, hänen ilmeensä kirkastuu. Olen sopinut aamiaistreffit Marriott -hotellin kadunvarsiravintolaan. Seuralaiseni on päättänyt perehdyttää minut singaporelaiskeittiön saloihin. Tehtävä kuulostaa haastavalta, onhan maa kuuluisa kirjavasta ruokakulttuuristaan. Juuri tilattu porkkanakakku on saarivaltion erikoisuuksia. Kananmunista, riisijauhosta ja muista aineista tehty paistos on eräänlainen munakas. - Nimi tulee retiisistä, jota kutsumme valkoiseksi porkkanaksi, Wee Tee kertoo. Hän murtaa puikoillaan lätystä palan, kastaa sen tömäkkään chilitahnaan eli sambaliin ja maistelee hartaasti.

Kotikokin suosikit

Singaporessa pikkupurtavaa myyviä katukojuja on joka puolella. Niistä saa kelpo aterian muutamalla eurolla. Kun haluan keskustella ruoan valmistuksesta, Wee Tee esittelee minut intialaissyntyiselle Ruqxanalle. Chiliä ei Singaporessa säästellä. Ruqxanakin pilkkoo kulhoon tulipunaisia palkoja ja lusikoi joukkoon yhtä ja toista pyöreästä maustelaatikostaan. Valmisteilla on maustetahna laksa. Resepti osoittautuu loistavaksi. Olen koonnut lautaselleni kourallisen nuudeleita ja papuja, tofua ja kalapyöryköitä, katkarapuja, keitettyä kananmunaa, tuoretta korianteria sekä tietenkin paljon kookosmaidolla pehmennettyä lientä.

Rapuateria kruunaa päivän

Pimeän laskeuduttua ajelemme itärannikon East Coast Parkiin, jossa on vieri vieressä kalaan ja äyriäisiin erikoistuneita ravintoloita. Valikoimme joukosta Red House Seafood -ravintolan. Wee Tee tilaa ruokaa aivan kuin kyseessä olisi kymmenhenkinen perhe: riisiä, vihanneksia, kiinalaista leipää, teriyaki-kalaa, katkarapuja kermaisessa sinappikastikkeessa sekä tietenkin Singaporen kansallisruokaa, chilli crabia.

Herkuttele kotona

Mustapippurikatkaravut (4-6 annosta) 2 rkl kokonaisia mustapippureita 2 rkl voita 6-8 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina 500 g isoja katkarapuja kuorineen 1 rkl osterikastiketta 1-2 tl makeaa tummaa soijakastiketta tuoretta korianteria Paahda mustapippureita kuumalla pannulla ja hienonna ne morttelissa. Kuullota valkosipuli wokkipannussa ja lisää pannuun katkaravut. Paista sekoitellen noin minuutti. Lisää osteri- ja soijakastikkeet ja paista vielä kolmisen minuuttia. Lisää mustapippuri ja kypsennä vielä hetki. Koristele tuoreella korianterilla ja nauti välittömästi.

Teksti: Mira Jalomies Kuva: Peppe Mancuso

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2006