Pihasta kuuluu kutsu: kafé! Makedoniassa käy vielä niin vähän matkailijoita, että jokaisesta ollaan kiinnostuneita. Hinnat ovat huokeat ja maisemat jylhät. Lue muut plussat ja miinukset.

Sijainti  Balkanin niemimaalla. Naapureita ovat Albania, Serbia, Bulgaria, Kosovo  ja Kreikka.

Pinta-ala  25 700 km².

Pääkaupunki  Skopje, noin 600 000 ­asukasta.

Asukasluku  Noin 2 miljoonaa.

Viralliset kielet  Makedonia ja albania.

Uskonto  65 % ortodokseja, 30 % musli­meja, loput roomalaiskatolisia ja muihin ­uskontokuntiin kuuluvia.

Suuntanumero  +389. Matkapuhelin toimii.

Aikaero Suomeen  –1 tunti

Raha  Makedonian denaari. www.xe.com/ucc

Viisumi  Suomalaiset eivät tarvitse viisumia.

Turvallisuus  Tavanomainen varovaisuus riittää. Pohjoiselle ja läntiselle raja-alueelle kannattaa matkustaa vain harkitusti albaani­vähemmistön ja muiden asukkaiden keskinäisten erimielisyyksien vuoksi.

Terveys  Ota kattava matkavakuutus. Perusrokotukset ja A-hepatiittisuoja riittävät. Juo vain pullotettua vettä.

Matkoja  Ainakin Malev, Czech Airlines ja Austrian Airlines lentävät Helsingistä ­Skopjeen.

Liikkuminen paikan päällä  Bussit ovat ­edullisia ja liikennöivät säännöllisesti tärkeimpien kaupunkien välillä. Ilmastointia ei ole, ­joten kesähelteillä matkaaminen on tukalaa. Skopje–Ohrid, 3 t, noin 10 €. Junalla voi ­kulkea ­joidenkin kaupunkien väliä: Skopje–Prilep–­Bitola-reitti on kaunis. Vuokraa ­Skopjesta ­auto, jos mielit pikkukyliin ja syrjäseuduille. Liikennettä on yleensä vähän, tiet ovat kohtuukunnossa ja välimatkat lyhyitä. Tosin auton eteen saattaa ­äkkiä ilmestyä milloin mitäkin: lehmiä, lampaita, kanoja tai ­keskelle tietä uuvahtanut auto. Tiekyltit ovat usein haalistuneita, töhrittyjä tai vain kyrillisin kirjaimin kirjoitettuja.

Majoitus  Eniten vaihtoehtoja löytyy ­Skopjesta ja Ohridista. Hinnat ovat edulliset, paitsi Skopjessa, jossa huone kahdelle keskitason hotellissa maksaa noin 70–100 €. ­Halvimmat yöpaikat ovat yksityishenkilöiden tarjoamat bed & breakfast -paikat ja koti­majoitukset pikkukaupungeissa. Huone kahdelle 10–20 €.

Lisätietoja  Lähin Makedonian suurlähetystö sijaitsee Tukholmassa, Riddargatan 35, puh. +46-8-661 1830. www.exploringmacedonia.com www.gomacedonia.com www.macedonia.org

Plussat ja miinukset

+ Vähän ulkomaalaisia matkailijoita.

+ Paljon aitoa paikalliselämää.

+ Vuorovaikutus paikallisten kanssa on luontevaa ja antoisaa.

+ Maisemat ovat jylhät ja kesäaikaan vehreät. Neljä viidesosaa maasta on vuoristoista. Vuoristoiset järvialueet ovat kauneimpia seutuja. Lounaiskolkassa sijaitsevat Ohrid ja Prespa, Skopjen kupeessa Matkajärvi.

- Nähtävyyksiä on vähän, ja ne ovat vaatimattomia.

- Matkailupalvelut ovat vasta kehittymässä.

- Hotellien taso vaihtelee.

- Tienviitat ja opasteet ovat puutteellisia.

Teksti Mira Jalomies, kuva Peppe Mancuso.

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2010.