Maaritin ja Lassen häät olivat hätäinen rekisteröinti kirkkoherranvirastossa yli 20 vuotta sitten. Mitä tapahtui kun pari päätti uusia liittonsa Thaimaassa?

Siirryimme jakkaroille pienten pöytien eteen. Yleensä thai-häissä parit istuvat lattialla. Provinssin päällikkö asetti valkoisen nauhan mieheni päästä minun päähäni ja teki meille otsamerkit. Sitten hän valeli simpukankuoresta valutetua vettä wai-asentoon eli vastakkain taivutetuille kämmenillemme. Naru symboloi liittomme pysyvyyttä, ja meille vannotettiin sen oikeaa säilytystapaa. Siitä tulisi pitää erityinen huoli ja huolehtia, että naru on aina kodin korkeimmalla paikalla.

Kyläläisetkin halusivat siunata liittojamme. Silmäätekevien juhlavieraiden takana onnittelijoiden jono kasvoi kasvamistaan. Lopetin laskemisen, kun olin saanut käsien kastelun 75:ltä thaimaalaiselta. Eräs vanha mies kysyi kolme kertaa vaimoltaan, kuinka toivottaa onnea ulkomaalaisille. Hän seisahtui eteeni ja kaatoi vettä käsilleni sanoen hitaasti ja hartaasti: – Hap-py, hap-py, hap-py! Ehkä kyse oli paikallisten uteliaisuudesta ja kaupallisesta markkinointitapahtumasta, mutten luovu siitä hyvästä mielestä, jonka ihmisten ystävällisyys antoi.

Maarit Vähä-Rainio kertoo Matkaopas 6/2012 -lehdessä omista häistään Thaimaassa.

Kuva Maarit Vähä-Rainio.