Luxorissa voi pyöräillä faraoiden temppeleille, purjehtia auringonlaskuun tai leijua kuin lintu Niilinlaakson yllä.

On elämys matkata kuumailmapallossa Niilin laakson yläpuolella. Tuulen mukana lipuvasta pallosta näemme vehreitä peltoja, Ramses II:n kuolintemppelin Ramesseumin, Memnonin kolossit, hiekkaista autiomaata ja Niilin länsirannalla Kuninkaiden laakson, johon faraot haudattiin. Varman auringon lisäksi Luxorin valtteja ovat liikkumisen helppous ja elävän pikkukaupungin tunnelma. Asukkaita on noin 150 000. Valtaisalta museoalueelta löytyvät muun muassa maailman suurin temppelikokonaisuus Karnak, Hataepsutin temppeli sekä Ramses II:n ja Tutankhamonin haudat.

Vastakohtien maailma

Luxor eli muinainen Theba tunnetaan myös Mika Waltarin Sinuhen kotikaupunkina, joka yhä tarjoaa mielikuvitusta ruokkivia vastakohtia, kuten basaarin vilskettä ja Kuninkaiden laakson hiljaisuutta tai maaseudun vehreyttä ja aavikon armottomuutta. Maailman pisin joki jakaa Luxorin kahtia itäiseen osaan ja länsirannan Kuolleiden kaupunkiin.

Hevoskyydillä sydämeen

Ensivaikutelma Luxorista voi olla sekava, mutta pienen keskustan korttelit oppii tuntemaan nopeasti. Lähes kolme kilometriä pitkä basaarikuja Shari Ahmos vie Luxorin temppelin kulmilta Karnakin temppelialueelle asti. Hevosajelu voi hetkessä avata sydämen Luxorille. Yksi parhaista reiteistä on ajaa halki basaarin. Matkalla näkee läheltä paikallisten kaupantekoa ja käsityöläisten työskentelyä.

Ystävä odottaa

Niilin rantakatu Shari Kornesh el Nile on mukava kävelyreitti Luxorin temppeliltä Karnakille. Näkymät joelle ja vastarannalle ovat lumoavat. Rantabulevardilla korvat lepäävät, sillä se on ainut katu, jolla autot eivät saa tööttäillä. Mutta rauhassa ei välttämättä saa kävellä, sillä kaapupukuiset miehet kauppaavat innokkaasti veneretkiä. Aktiivisen myyntitykin onnistuu ohittamaan vaikkapa kuittaamalla a friend is waiting for us.

Teksti: Kerttuli Korhonen Kuva: Pekka Punkari

Matkaopas-lehti 7/2009 tarjoaa monipuolisen Egypti-paketin: Luxorin lisäksi kerromme Aleksandriasta ja Punaisenmeren rantakohteista (Sharm el Sheikh, Hurghada ja El Gouna) sekä siitä, miten voit sisustaa kotisi Egyptin henkeen.

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 7/2009