Istockphoto
Istockphoto

Pyysimme lukijoilta vinkkejä Ranskanmaalle. Vastauksia tuli
runsaasti. Tässä toinen kattaus.

1. Nizzan ja Monacon välillä sijaitsevassa Saint Jean Cap Ferrat’ssa kelpaa lomailla. Siellä on rikkaiden omistamia hienoja huviloita, viehättävä satama ravintoloineen, Villa Ephrussi de Rotschild upeine puutarhoineen ja hyviä uimarantoja.
LEENA VALLDEN, ESPOO

2. Halvin tapa liikkua julkisilla Pariisissa on Passe Navigo -matkakortti. Se toimii niin junissa, metrossa kuin busseissakin. Kallein versio kattaa viikon ajan kaikki vyöhykkeet 1–5. Myös lentokentälle ja Disneylandiin pääsee. Kortin voi ostaa suurimmilta asemilta, esimerkiksi Gare du Nordilta. Tarvitset mukaan passikuvan, joka liimataan oston jälkeen korttiin. Asemilla on myös valokuvausautomaatteja. parisbytrain.com
ANNI JYLHÄ, NAANTALI

3. Nykytaiteen museo Fondation Maeght sijaitsee Saint-Paul-de-Vencessa noin 25 kilometriä Nizzasta. Upeassa paikassa luonnon keskellä voi ihailla esimerkiksi Joan Mirón, Marc Chagallin ja Alberto Giacomettin töitä. Museo on avoinna kello 10–18/19. Sisäänpääsy 15 euroa. Myös Saint-Paul-de-Vencen muurien ympäröimään kylään taideputiikkeineen on ihan pakko tutustua ja ihastua. 623 Chemin des Gardettes, Saint-Paul-de-Vence.
www.fondation-maeght.com
MIRJA KÖNNÖLÄ, ESPOO

4. Alsacen viinireitin varrelta löytyy kaksi ihastuttavaa kylää, Riquewihr ja Ribeauvillé. Niiden vanhat rakennukset on hienosti koristeltu ja hoidettu. Ympäröivillä kukkuloilla levittäytyvät valtavat viiniviljelmät, joilla on mukava patikoida ja ihailla näkymiä. Kylien ravintola tarjoavat paikallisia herkkuja ja viinejä. Majoitusta löytyy moneen makuun, ja viinitastingit kuuluvat tietysti asiaan. Alueelta on helppo matkata läheiseen Colmariin sieltä vaikka junalla päiväksi Strasbourgiin.
CAROLA JAAKKOLA

5. Eiffelittä ei Pariisista selviä.  VIRPI KERKELÄ, HYVINKÄÄ

6. Pidän eteläranskalaisesta Hotel du Village Catalanista, sillä se ei ole koskaan tuottanut pettymystä. Hotellilla on kaksi tähteä, mutta huoneet ovat siistejä ja lähellä on lapsiperheelle hyviä ruokapaikkoja. Lisäksi läheisyydessä on viinitarhoja ja ihania pikku putiikkeja, josta voi ostaa ranskalaisia tuotteita, kuten tuoksupusseja ja hunajaa. Auton voi turvallisesti jättää hotellin parkkipaikalle. Maisemat vuorille ovat todella kauniit, ja uima-altaassa on mukavaa rentoutua. Hotelli sijaitsee Espanjan vastaisella rajalla lähellä Perpignanin kaupunkia. Aire Autoroutière A9 du Village Catalan, Banyuls-dels-Aspres.
www.autoroute-hotel.com
MARIE ÖHMAN, TAMMISAARI

Katso ensimmäisen kattauksen vinkit tästä.

Lue lisää lukijoiden Ranskan-vinkkejä Matkaoppaan numerosta 6/2013.