Istockphoto
Istockphoto

Pyysimme lukijoilta vinkkejä Ranskanmaalle. Vastauksia tuli runsaasti. Julkaisemme niitä netissä kattaus kerrallaan.

1. Gorges du Verdon on Euroopan suurin kanjoni. Kannattaa kiertää upea Route des Crêtes, joka lähtee noin kilometrin päästä La Paloudin kylästä pohjoiseen ja kiertää kanjonin reunaa palaten takaisin kylään. Henkeäsalpaavien maisemien lisäksi voi ihailla huimapäisten vuorikiipeilijöiden suorituksia kanjonin seinämillä. Näkemisen arvoinen on myös turkoosin sininen järvi, Lac Ste Croix, johon kanjonin pohjalla virtaava Verdonjoki laskee. Kanjoni sijaitsee Etelä-Ranskassa noin sata kilometriä Marsellesta. 
www.lesgorgesduverdon.fr
RINGA SALMI, TURKU

2. Oingtin keskiaikainen pikkukylä on yksi Ranskan kauneimmista. Majoittua voi edullisesti sharmantteihin, kultaisesta kivestä rakennettuihin mökkeihin tai chambres d’hôtes -paikkoihin. Kylässä on tori, monia erilaisia käsityöläis- ja keraamikkopajoja sekä muun muassa mekaanisen musiikin museo. Ihanan pikkukylän ympäriltä löytyy pyöräily- ja patikointireittejä. Oingtista kannattaa piipahtaa 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Lyonissa, josta löytyy sitten vaikka mitä.
www.oingt.com
ILARI KOTIMÄKI, PIHLAJAVESI

3. Pariisin keskiaikaisen taiteen museo Musée de Cluny on jo itsessään nähtävyys. Rakennus on valmistunut 1500-luvun alussa. Museo sijaitsee Latinalaiskorttelissa Boulevard Saint-Michelin ja Boulevard Saint-Germainin risteyksessä. Sen virallinen nimi on Musée National du Moyen Âge. 
www.musee-moyenage.fr
HARRI LUHTASELA, BERGÖ

4. Chartres’n kaupunki on lyhyen junamatkan päässä Pariisista. Kaupunkia hallitsee 1200-luvun lopussa rakennettu goottilainen katedraali. Kirkossa on satoja syvänvärisiä lasimaalauksia. Osa on niin korkealla, että niitä on katsottava kiikareilla. Valo siivilöityy hämärään kirkkoon, ja tunnelma on unohtumaton. Chartres’n katedraalin jälkeen Notre Dame tuntuu pieneltä, meluisalta ja turistien valtaamalta. Kirkkoa ympäröi keskiaikainen kaupunki, ja lähileipomoista saa uskomattomia leivoksia söötteihin paketteihin käärittynä.
www.chartres-tourisme.com
SIRPA TUOMIVAARA, OULU

5. Lyons-la-Forêt on idyllinen kylä Normandiassa. Sinne muiden muassa pariisilaiset menevät viikonlopun viettoon. Lähellä on linna, Chatêau de Fleury la Forêt, jossa voi majoittua. 
www.chateau-fleury-la-foret.com
KATRI SVINHUFVUD, LEMPÄÄLÄ

Lue Ranskan-vinkkejä myös Matkaoppaan numerosta 6/2013.