Espanjalainen Lorcan kaupunki on toipumassa toukokuisen maanjäristyksen aiheuttamasta katastrofista. Turismi on kaupungille tärkeä elinkeino ja jo nyt osa matkailukohteista on avoinna vierailijoille.

Espanjan Murciassa sijaitseva Lorca koki kovia 11. toukokuuta, jolloin maanjäristykset tuhosivat kaupungin kulttuuriperintöä ja infrastruktuuria.  Lorcan merkittävin matkailunähtävyys on Lorcan linnan, La Fortaleza del Sol eli Aurinkolinnoitus. Sen korjaustyöt on jo aloitettu ja linna voidaan pian avata yleisölle.

Lorcan majoituspalveluista 80 prosenttia on jo toiminnassa. Kaupungin matkailupalveluista vastaavan Lorca Taller del Tiempon opastuskeskuksen puhelinneuvonta toimii jo normaalisti numerossa (+34)90240047 ja keskus avataan pian myös yleisölle. Tällä hetkellä matkailijaryhmille on tarjolla jo joitakin opastuskeskuksen koordinoimia kierroksia. Tarjontaa päivitetään sitä mukaa, kun tilanne palautuu ennalleen. Jo nyt tarjolla on kolme vierailukohdetta:  Käsityökierros, Viinikierros Lorcan alueella Avilésissa sijaitsevan Bodegas Contrerasin viinitilalle, tilan viini on mm.  palkittu kultamitalilla Brysselin kansainvälisessä viinikilpailussa. Kolmas kierros suuntautuu Los Cipreses -arkeologiapuistoon, joka on 4 000 vuotta vanha esihistoriallinen löydös. Puistossa voi tutustua asumuksiin, muinaiseen elämäntapaan ja ajankohdan työkaluihin sekä osallistua työpajoihin.

Lorcassa valmistellaan nyt myös turistikierrosta nimeltään Lorca järisi, Lorca palautuu. Kierroksen aikana matkailijat saavat mahdollisuuden ymmärtää luonnonvoimien toimintaa sekä kokea omakohtaisesti, miten maanjäristyksen kaltaisen katastrofin jälkeen kunnostetaan monumentteja tai katuja ja miten elämä kaupungissa palaa pikku hiljaa ennalleen.

Maanjäristys iski  Lorcaan 11.toukokuuta paikallista aikaa seitsemältä illalla. Helsingin Sanomat uutisoi tuolloin, että 5,1 magnitudin järistyksessä kuoli yhdeksän ihmistä ja 130 loukkaantui. Lorcan kaupunginjohtajan mukaan järistys vaurioitti jopa 80 prosenttia kaupungin rakennuksista.  Maanjäristykset ovat Etelä-Espanjassa tavallisia, mutta BBC:n mukaan ne tappavat harvoin ihmisiä. Toukokuinen järistys oli Espajan tuhoisin 50 vuoteen. Maa on järissyt Lorcassa myös vuosina 2005 ja 1999.

Näin Helsingin Sanomat uutisoi Lorcan maanjäristyksestä 11.5.2011