Me Naiset

Runoilijoiden, kenkähullujen ja kahvikissojen kaupunki paljastaa hurmaavat aarteensa.

Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle, jotka viettävät Tejojoen rantaan. Kaupunki on näkymiltään ja sielultaan keskiajan, pyhimysten ja purjehtijoiden charmikas kaupunki. Lissabon koostuu useasta, toisistaan täysin poikkeavasta korttelista. Löytöretki kaupunkiin kannattaa aloittaa Alfamasta, joka levittäytyy komeasti São Jorgen, Graçan ja Nossa Senhora da Monten kukkuloille.

Kaihoisaa fadoa

Lissabonin sielu elää fadossa. Kohtaloa tulkitsevan musiikkilajin juurien uskotaan ulottuvan afrikkalaisiin ja eteläamerikkalaisiin perinteisiin. Nykyfadon keskeisimpiin vaikuttajiin lukeutui lissabonilainen Amália Rodriques. Hänen mantteliperijättärekseen on nostettu myös Suomessa konsertoinut Mariza.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hissillä Bairro Altoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Baixan alakaupungista nousee vaivattomimmin viereisen kukkulan laelle Bairro Altoon joko hissillä tai mäkiraitiovaunuilla. Alueen luonne paljastuu pian värikkäästä katukuvasta. Pienet persoonalliset liikkeet avaavat ovensa vasta myöhään iltapäivällä ja sulkevat ne puolenyön jälkeen, jolloin vanhat barokkikorttelit heräävät täyteen vauhtiinsa. Ilta illan jälkeen taiteilijat, muusikot ja juhlijat täyttävät alueen baarit ja musiikkiklubit.

Parhaat aitiopaikat

Lissabonin kukkuloilla on monia miradouroja eli näköalapaikkoja, joista on mukava ihastella kaupunkia. Aitiopaikoilta avautuvissa näkymissä kulttuuri, luonto ja historia kohtaavat upeasti. Aamun kajastus, illan hämy tai kuutamon valo pukevat maiseman upeasti menneiden aikojen myyttiseen tunnelmaan.

Taidetta kaduilla ja metrossa

Lissabon pursuaa katu- ja kaupunkitaidetta. Alakaupunki Baixan koristeelliset kalkkikivikadut ja torit ovat kuin mosaiikkia, johon oman viehättävän lisänsä tuovat patsaat, monumentit ja katutaiteilijat. Taide on tuotu gallerioista ulos arkeen.

Matkatietoa Lissabonista

* Sijainti Portugalin länsirannikolla Tejojoen suulla.

* Asukasluku Suur-Lissabonissa noin 2,8 miljoonaa.

* Aikaero Suomeen -2 tuntia.

* Paras aika matkustaa: vuoden ympäri. Lämpötila laskee talvellakaan harvoin alle +10 ºC.

Teksti: Maaret Thome-Stavenhagen Kuva: Juha Puikkonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 7/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla