Kuva sukellusvene Lembitin sisätiloista/Andres Teiss
Kuva sukellusvene Lembitin sisätiloista/Andres Teiss

Viime vuonna avatussa Lentosatamassa on esillä kiinnostava
kokoelma merikalustoa ja simulaattoreita.

Aluksista vanhin on Maasilinnan laiva 1500-luvulta. Sotaisaa puolta edustaa sukellusvene. Laiturissa kelluu höyrylaiva Suur Töll.

Kolmiosainen vesitasohangaari rakennettiin 1916–1917. Sen sisällä betonikuorikupolien alla ei ole yhtään tukipilaria näkyvyyttä estämässä.

Halli on jaettu kulkusillan avulla ilmatilaan, merenpintaan ja vedenalaiseen osaan. Sininen lattia markkeeraa merenpohjaa.

Hangaaria hallitsee komea sukellusvene Lembit vuosimallia 1936. Sen ahtaisiin sisätiloihin pääsee tutustumaan opastetusti. Veneen edesottamuksia tutkiessa tulee samalla paalutettua Viron lähihistoriaa.

Lentosimulaattorissa voi kokeilla, miltä tuntuu ohjailla ensimmäisen maailmansodan aikaista Short 184 -vesitasoa. Toisessa simulaattorissa ammuskellaan torpedoja, ja kolmannessa räiskitään konekiväärillä.

♦ Vesilennuki 6, Tallinna. Perille pääsee autolla tai pitkin Linnahallin nurkalta alkavaa kävelytietä. Linnahallille tuovat bussi nro 3 sekä raitiovaunut 1 ja 2. Avoinna joka päivä klo 10–19. Sisäänpääsy 10 €.
www.lennusadam.eu

Hannu Nieminen