Matkaopas-lehden päätoimittaja Pirkko Puoskari pohtii lasten tapoja nauttia lomamatkasta.

Tuttavaperhe palasi lomamatkalta Kreetalta. Saari oli ennallaan, ja entiset kujeet oli tenavillakin. Isä pyyhki hikeä – taas oli pantu hotellissa hyrskyn myrskyn. Perillä perhe oli majoittunut kahteen vierekkäiseen huoneeseen. Heti kun vanhempien silmä vältti, lapset tyhjensivät oman huoneensa minibaarin. Limut juotiin, minipullojen sisältö lorotettiin lavuaariin. Kun vanhemmat keräilivät tyhjiä pulloja kylppärin lattialta, hurrikaani iski toisen huoneen minibaariin. Leikki oli lapsista niin hauska, että he tyhjensivät molemmat minibaarit vielä toisenakin päivänä.

Minulle tuli melkein paniikki pelkästä kuuntelemisesta. Onneksi viina haisee lapsen nenään niin pahalta, ettei käynyt vielä hullummin. Työkaverimme Maria löysi Kap Verden saarista aivan uusia ulottuvuuksia, kun matkaseurana oli hänen poikansa Onni. ”Onkos tämä nyt sitä hienoa hiekkaa”, Onni riemastui heti kun päästiin hotellin rantaan. Aikuinen olisi vilkaissut rantaa ja todennut, että onpa hieno, ja levittänyt sille siististi makuualustansa. Mutta mitä teki kuusivuotias? Kieriskeli onnellisena lämpimässä rantahiekassa monta kertaa päivässä, viikon jokaisena päivänä. Riemun aiheita löytyi kaikkialta. Hotelli-huoneen pampulaverhoista lähti mojova ääni, kun ne kahmaisi syliinsä ja päästi irti. Tallelokeron koodia piti näpytellä yhä uudestaan, ja aina ovi pompahti auki. Huippupaikka oli myös allasbaari, jossa saattoi istua puoliksi vedessä ja tilata aivan itse kokiksen.

Lepolomalle ei lasten kanssa pääse, mutta ratkihauskan reissun saa taatusti. Kaiken nähnyt aikuinenkin huomaa, että maailma on yhä ihmeitä täynnä. Kun osaisikin vielä matkustaa yhtä näkevin silmin ja avoimin mielin kuin lapsi. Paljon olisi opittavaa. Melkein joka matkalla saan itseni kiinni muun muassa siitä, että yritän nähdä ja kokea kaiken muutamassa päivässä. Ensi kerralla yritän taas olla ahnehtimatta liikaa. Entä juuttuisiko lapsi vertailemaan lomallaan katujen kuntoa ja siisteyttä, hintatasoa ja kaupankäyntitapojen eroavaisuuksia tai mitään muutakaan? Ei, vaan hän ottaisi asiat vastaan sellaisena kuin ne eteen tulevat. Vain me hölmöt aikuiset sorrumme pätemään ja suorittamaan.

Tutkimme mitä Kanaria, Thaimaa ja Egypti tarjoavat lapsille, Matkaopas 4/2012 sivu 36. Ideoita perhelomalle on myös Koivu & Tähti -liitteessä. Ellet halua kuulla enää sanaakaan lapsista, käännä sivu 50.

Pirkko Puoskari

Pääkirjoitus ilmestyi Matkaopas-lehdessä 29.5.2012.