Vasta harva suomalainen tuntee jyrkän ja patikoimaan houkuttelevan Kanariansaaren kauneuden.

Jään bussista Los Canarioksen kylässä La Palman saaren eteläkärjessä. Alhaalla näkyy musta, laakea tulivuori, Volcán San Antonio. Laskeudun tummassa laavasorassa kivillä reunustettua polkua. Reitti mutkittelee, ja mäntyjä nousee siellä täällä. Alempana näkyy viiniviljelmiä.

Kävelen häikäisevään vastavaloon. Tuuli piiskaa hiekkaa pohkeisiini. Kävelijöitä tulee vastaan harvakseltaan. Ohitan laavasoraan istutettuja matalia viiniköynnöksiä.

La Palman paras vaellus

La Palmalla voi harrastaa vuoristopyöräilyä, laitesukellusta, varjoliitoa ja ratsastusta, mutta se on kuin luotu luontoa rakastavalle kävelijälle. Hyvin merkittyjä patikkapolkuja on tuhat kilometriä. Ne yhdistävät näköalapaikkoja ja piknik-alueita, joille pääsee autolla tai bussilla. Jotkut polut johtavat uimakelpoisiin lahdenpoukamiin.

Parhaana pidetään tulivuorten vaellusta, Ruta de los Volcanes. Tämä vaativa, 18-kilometrinen ja noin kuusituntinen vaellus kulkee pääosin 1 500–1 900 metrin korkeudessa saaren keskus­ylängöllä. Yhtä vaikuttavia maisemia näkee 8-kilometrisellä helpolla tulivuorireitillä Los Canarioksen kylästä Fuencalienten majakalle.

Teksti ja kuva Pentti Korpela.
Lähde: Pentti Korpela, Sydämen asialla, Matkaopas 7/2013