Ainutlaatuinen La Gomera kutsuu nauttimaan luonnosta ja vaelluksista, ja autolla saaren kiertää päivässä.

Piskuinen La Gomera sijaitsee Teneriffan länsipuolella noin 300 kilometriä Afrikan rannikosta. Saaren maisemaa leimaavat sokeritopan muotoiset vuoret. Ilmasto on koko vuoden miellyttävä. Yli kilometrin korkuisilla vuorilla voi olla hyvinkin viileää. Etelärannikolla sijaitseva Playa de Santiago on varmin paikka hankkia kunnon rusketus. Laavarannalla voi ottaa aurinkoa, ja jotkut uivatkin. Kylästä voi tehdä retkiä vuorille ja poukamiin. Yksi reiteistä lähtee itään hotelli Tecinan yläpuolelta.

Kuninkaan laakso

Yksi La Gomeran lomakeskus on saaren länsirannikolla sijaitseva Valle Gran Rey, Suuren kuninkaan laakso. Laaksoon pääsi ennen vain mereltä, sillä tie rakennettiin vasta 1970-luvulla. Laakso on erinomainen lähtöpaikka vuoristovaelluksille. Satamasta järjestetään venematkoja saaren luoteisrannikolle Los Órganos -kallioille.

Saaren ympäri

San Sebastiánista kulkee hyvä tie pitkin saaren pohjois- ja länsireunaa aina Valle Gran Reyhin saakka, jonne on matkaa alle sata kilometriä. Ensimmäinen suurehko keskus on Hermigua. Seuraavaa taajamaa Aguloa ympäröivät kalliot. Rantatien eteläpuolella alkaa Garajonayn kansallispuisto. Se käsittää kymmeneksen La Gomeran pinta-alasta. Ensisijainen suojelukohde on ainutlaatuinen laakeripuumetsä. Sinne lähtee merkittyjä vaellusreittejä.

Saaren huipulle

Garajonayn keskellä sijaitsee La Laguna Grande. Se on suosittu retkikohde, josta löytyy kivisiä ulkogrillejä, kaksi lasten leikkipuistoa puisine laitteineen, näyttelytilat, opasteita ja yksi saaren parhaista ravintoloista. Vaellus La Laguna Grandesta saaren korkeimmalle huipulle Garajonaylle ja takaisin kestää noin kolme tuntia. Reitti on hyvin merkitty ja helppo. Juotavaa ja sadevaatteet kannattaa ottaa mukaan, sillä sää voi vaihtua vuorella nopeasti.

Näin sinne pääsee

Suomesta ei ole La Gomeralle suoria lentoja. Omin päin perille pääsee ostamalla lennon Teneriffan eteläiselle kentälle ja jatkamalla Los Christianosin satamasta vuorolaivalla. Lentää voi myös reittikoneella Madridiin ja sieltä edelleen Teneriffalle.

Teksti ja kuva: Kari Ruutu

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2008