Limassol on Kyproksen shoppailukaupunki. Alexartisias on pääostoskatu kenkäliikkeineen, vaatekauppoineen ja merkkiliikkeineen. Kaupungissa on helppo liikkua bussilla.

Sijainti  Välimeren itäosassa. Saaren eteläosa on kreikkalaisten asuttamaa Kyproksen tasavaltaa. Turkkilaisväestö asuu Turkin 1974 miehittämässä Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa. Toukokuussa 2004 Kypros liittyi EU:hun kahtia jaettuna valtiona, jolloin pohjoisosa jäi käytännössä  unionin ulkopuolelle.

Pinta-ala  9 300 km².

Asukasluku  1,14 miljoonaa.

Pääkaupunki  Nikosia.

Muita kaupunkeja  Limassol, Larnaka, Pafos.

Kieli  Kreikka, turkki.

Uskonto  78 prosenttia ortodokseja, 18 prosenttia muslimeja, 4 prosenttia muita.

Ilmasto  Välimeren ilmasto, kesät kuumia ja kuivia, talvet leutoja ja kosteita.

Matkailusesongit  Aurinko paistaa läpi vuoden. Kuumin aika kesä–elokuussa. Syys–marraskuussa edelleen lämmintä, mutta ei tukahduttavaa. Maalis–toukokuussa luonto on kauneimmillaan.

Liikkuminen paikan päällä  Paikalliset ovat tottuneet liikkumaan omalla autolla. Pafoksessa bussi liikennöi sataman, Kuninkaiden hautojen ja Coral Bayn välillä. Limassolissa bussi kulkee turisti-alueen ja keskustan väliä ja kesällä Protaraksesta Agia Napaan.

Aikaero Suomeen  Sama aika.

Suuntanumero  +357.

Raha  Euro. Pohjois-Kyproksessa on käytössä Turkin liira.

Juomaraha  Useimmissa ravintoloissa laskuun on sisällytetty 10 prosentin palveluraha. Tippiä voi halutessaan jättää lisäksi 5–10 prosenttia.

Turvallisuus  Vasemmanpuoleinen liikenne. Autoja pysäköidään kapeiden teiden varrelle tai jalkakäytäville, mikä voi haitata kävelyä. Ei pyöräteitä.

Tuliaiset  Lefkaran pitsiliinat. Hopeakorut. Suomen hintoihin verrattuna edullisia tuliaisia ovat matkalaukut, nahkavyöt ja silmä-lasit. Paikallisista viineistä hyviä ovat Santa Marina -merkkinen puna-, valko- ja roseviini sekä erikoisliikkeistä saatava punaviini Chiraz Vlassides. Kyproksen kuuluisin viini on Commandaria, joka on vahva ja makea jälkiruokaviini.

Hintoja  Kala-meze 17,50 €, grilliliha-meze 15 €, halloumi-juustosalaatti 7 €, moussaka 10 €, Keo-olut 3 €/0,5 l, kahvi 2,40 €, pullo Commandaria-viiniä 7 €.

Erityistä  Sähköjännite on sama kuin Suomessa. Sähköpistokkeet ovat kolmipäisiä brittimallisia, joten adapteri tarvitaan.

Matkoja  Suomesta järjestetään Kyprokselle valmismatkoja. Viikon matka kolmen tähden hotellissa alkaen noin 600 €/2 hh. Meno-paluulennot alkaen noin 400 €.

Lisätietoja  Kyproksen matkailutoimisto, Aleksanterinkatu 48 b, Helsinki, puh. 09 4760 9100.

www.visitcyprus.com

Eija Aatela  Kuva Eila Nissinen

Lue lisää Kyproksesta Matkaoppaan numerosta 3/2012.