Euroopan suurimmat dyynit ovat vain päivän automatkan päässä Helsingistä.

Helsingistä on Kuurinkynnäälle noin 600 kilometriä. Perille ajaa päivässä: tiet ovat hyvässä kunnossa, lauttayhteydet toimivat, raja-asemista ajetaan läpi. Suorin reitti Kuurinkynnäälle kulkee Via Baltiaa (E67) pitkin. Tallinnan, Pärnun ja Riian jälkeen tullaan Liettuaan, jossa suunnataan lounaaseen, Kuurinlahden rannalle Klaipedan kaupunkiin.

Yksi tie halki hiekan

Klaipedan satamassa ajamme lauttaan, joka vie Kuurinlahden yli. Lippu maksaa alle euron, henkilöauto noin 12 euroa. Kymmenen minuutin kuluttua saavumme vastarannalle, josta alkaa hyväkuntoinen Klaipeda-Nida-tie. Niemimaan halkoo yksi tie. Hiekkaniemen leveys vaihtelee 400 metristä liki neljään kilometriin. Aikoinaan kynnäs kasvoi lehtimetsää, joka hakattiin maan tasalle. Dyynit kuoriutuivat turpeen alta, irtohiekka lähti liikkeelle. Kynnään pelastivat 1800-luvulla alkaneet laajat metsänistutukset. Talkoot jatkuvat yhä.

Pohjois-Euroopan ennätys

Kuurinkävijöiden vauhtia hillitään kieltokyltein, joita on pystytetty Neringan kansallispuistoon. Hiekalle saa astua vain erikseen merkityissä paikoissa. Juodkranten kylän läheltä alkaa suuri hiekkadyynien ketju. Tästä kynnäs on kuulu, ovathan vaaleat dyynit Pohjois-Euroopan korkeimpia. Dyynit ovat kuitenkin vain osa kynnään hienoutta. Pohjolan muuttolinnut vetävät tänne luontomatkailijoita kiikareineen. Nyt Kuurinkynnäs on suojeltu, ja se on lähes kokonaan kansallispuistoa myös Kaliningradin puolella.

Kahden meren juhla

Neringan keskus Nida on Kuurinkynnään tunnetuin matkailukohde. Lähellä Nidaa kohoaa 52-metrinen Parnidzio-dyyni, jolle kapuamme. Sieltä aukeavat mahtavat näkymät: etelässä siintävät hiekkadyynit ja pohjoisessa metsäiset kukkulat. On ihmeellistä katsella yhtä aikaa Itämerta ja Kuurinmerta, kun keskikesän aurinko laskee Liettuassa.

Mikä ihmeen kynnäs?

Kielitoimiston sanakirjan mukaan kynnäs on särkkä, jonka tyrskyt ovat muodostaneet maa-aineksesta merenlahden suuhun. Samalla lahti on erottunut laguuniksi.

Huom! Liettuan matkailuneuvonta toimii Helsingissä enää vain matkapuhelimitse, puh. 050 408 78 25/Darius Skaudis. Matkailuneuvonnan toimisto Kapteeninkadulla lopetettiin toukokuussa. Myös osoitteessa www.liettua.fi on paljon hyvää tietoa.

Teksti: Kerttuli Punkari Kuva: Pekka Punkari

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2009