Seikkailu ja auttamisen halu vetävät vapaaehtoistyöhön vieraaseen kulttuuriin. Kotiin palatessa maailma tuntuu enemmän yhteiseltä.

Perillä Moshin kaupungin laidalla Carita Parkkista, 27, odotti vapaaehtoisten ja harjoittelijoiden pieni talo ja sen ystävällinen tansanialainen henkilökunta. Maan arki näkyi ja kuului iloisena ja hälisevänä myös aidan takaa kulkevalta kylätieltä. Kilimanjaro kohosi puutarhan takana peltojen ja metsän yllä.

Parin päivän totuttelun ja swahilin alkeiden opettelun jälkeen Carita aloitti kuukauden pestin päiväkodin opettajan ja lastenhoitajan avustajana. Päivähoidon ansiosta yksinhuoltajaäidit voivat käydä töissä. Päiväkotia ylläpitää suomalainen kehitys­yhteistyöjärjestö Saman auringon alla, ja Tanzania Volunteers-yrityksen Hanna Metso valvoo avustusten perille­menoa järjestön puheenjohtajana. – Minulla ei ollut kokemusta lasten kanssa työskentelystä, ja keskustelu päiväkodin henkilökunnan kanssa kangerteli kielipulmien takia. En liioin tiennyt riittävästi lasten ja heidän perheidensä sairaudesta. Kun eräs apaattinen poika sitten hymyili, ymmärsin löytäneeni tavan toimia lasten kanssa. – Uskon, että minusta oli hyötyä lapsille ja heidän äideilleen. Mutta varmasti sain itse eniten. Kokemus avarsi maailmankuvaani. Tansanialainen elämänasenne on rento. Tänään on ruokaa ja työtä, kaikki hyvin.

Vapaaehtoistyön jälkeen Carita pääsi sisarensa Katjan kanssa katsomaan myös savannin luontoa ja Sansibarin saaren itärannalla aukeavaa Intian valtamerta. Moshin kokemusten jälkeen he näkivät syvemmälle elämänmenoon, vaikka liikkuivatkin tavallisina matkailijoina.

Mitä maksoi

Lennot noin 1 500 €. Viiden viikon majoitus ja ruokailut vapaa­ehtoistalossa Moshissa noin 900 €. Hintaan kuului myös mm. swahilin opetus. Alle kolmen kuukauden vapaaehtoistyöjakson turistiviisumi 50 $, noin 40 €, ja oleskelulupa 200 $, noin 160 €.

Teksti Riitta Malve, kuva Carita Parkkinen.

Matkaopas 6/2012 -lehdessä on viiden sivun juttu vapaaehtoistyön ja matkailun yhdistämisestä. Kohteina ovat Tansania, Kosovo, Slovenia ja Australia.