Vedonlyönti ja rahapelit ovat napolilaisten intohimoja. Lotto ehkä keksittiin Genovassa, mutta Napoli omi pelin hanakasti.

Kun Napolin suojeluspyhimykseltä San Gennarolta tai orpojen luilta rukoillaan apua, pyyntö kohdistuu usein oikeisiin lottonumeroihin. La Smorfia, Napolin lotto ei ole mikä tahansa onnenpeli, vaan satojen vuosien taakse ulottuva elävän elämän draama. Pelikuponkeja ottavat vastaan assistitot, johdatuksen saaneet lottotietäjät, jotka tulkitsevat asiakkaittensa unet, enteet, tapahtumat ja haaveet oikeiksi numeroiksi. Vastaukset he kaivavat ikivanhoista selityskirjoista, jotka sisältävät oikeat numerosymbolit kaikille elämän ilmiöille. Näin on ollut jo vuodesta 1682, jolloin lotto rantautui synnyinpaikastaan Genovasta. Kirjoja päivitetään jatkuvasti, jotta myös nykyajan ilmiöt kuten internet, lentokone, kännykkä ja Facebook saavat numeronsa.

Napolissa onnennumerot ovat kuolemanvakava asia. Asennetta La Smorfiaan kuvaa parhaiten napolilainen sanonta: se ei ole totta, mutta uskon siihen. Tulkinnan työkaluja löytyy myös Spaccanapolin kirjakojujen myynti­pöydiltä. Mutta koska yhdistelmät ovat rajattomia, vain lottokioskeissaan odottavilla assistitoilla on taito yhdistellä ilmiöt tehokkaiksi numerosarjoiksi. Entä jos ei sekään onnistu? No, silloin vain joku huomaamaton epäonnen isku on sotkenut hyvän yrityksen ja on yritettävä uudelleen.

La Smorfiaan kannattaa tutustua nyt, kun se elää. Vielä muutama vuosi sitten Napolin lottoarvonta suoritettiin kaupungintalolla, jonne lauantaisin kokoontui tuhansia ihmisiä. Pikkutyttö side silmillään nosti lottonumerot korista. Nyt automatisaatio syö elintilaa myös ennustajilta, jotka ovat pian katoavaa kansanperinnettä. Koetamme onneamme assistito Claudio Valentinon luona Via Tribunalin varrella. Kolmella numerolla voi voittaa panoksensa takaisin yli 4000-kertaisena. Näimme salaman välähtävän heti saavuttuamme Napoliin, numero 66. Uimme ensimmäisenä päivänä luolassa, 74. Vietimme 33-vuotishääpäivää, 33.

– Hyvä, vahvistaa Valentino vuosikymmenten kokemuksella.

Teksti ja kuva Hannu Pesonen.

Teksti on pieni osa Matkaopas 2/2012 -lehden Napoli-jutusta. Lisätietoa Napolista