Aurinkovarjon ja -tuoli saa kolmella eurolla, eikä skootterinkaan päivävuokra nouse pilviin Kreikan kolmanneksi suurimmalla saarella.

Leveää päätietä on leppoisaa ajella skootterilla, koska liikenne on hiljaista. Kotvan päristelyn jälkeen käännyn Tigakiin johtavalle kylätielle. Pian se muuttuu ostoskaduksi, jonka kahden puolen on matkamuistomyymälöitä, retkifirmoja ja rantamuotia myyviä liikkeitä.

Parkkeeraan skootterin keskusaukiolle. Rannan valkea hiekka häikäisee, kun kävelen lankkusiltaa pitkin kohti lepotuolien ja auringonvarjojen värikästä rykelmää.

– Varjo ja tuoli kolme euroa, huudahtaa kojustaan nuori mies.

Tigakin ranta on leveä ja matala. Ruskeaa ja aurinkorasvasta kiiltelevää ihoa paistuu aurinkotuoleissa. Huivipäinen pikkutyttö möyrii hiekassa, ja pojat heittelevät toisilleen frisbeetä. Uimareita kauhoo joutilaina kelluvien vesiskoottereiden ja kumiveneiden seassa. Yllättävän lähellä ovat Pserimoksen ja Kalimnoksen naapurisaaret.

Rannalla on tarjolla aktiviteetteja purjelautailusta vesihiihtoon. Joku hurjapää leijailee korkeuksissa liitovarjon varassa. Rannassa viritetään kuntoon leveätä kahden maattavaa Slider-patjaa, jossa voi moottori-veneen vetämänä saada elämänsä kyydit.

– Monet palaavat Tigakiin yhä uudestaan, koska täällä on rauhallista, kertoo Mihalis Matheos, joka on pitänyt rannalla sijaitsevaa Plori-kalaravintolaansa jo 15 vuotta.

– Hyvät yhteydet, pitkä ranta, eritasoisia hotelleja ja aito turkkilainen hamam, Mihalis luettelee, kun kysyn Tigakin parhaista puolista.

– Tuossa lähellä on myös Alikesin kosteikko, joka tuotti aikoinaan suolaa koko Dodekanesian saariryhmälle. Nyt se on lintujen paratiisi.

Sitten Mihalis näyttää valokuvia kalanvonkaleista. Plorissa tarjoillaan isännän itsensä pyydystämää saalista tuoreeltaan.
● Bussi Kos–Tigaki 1,50 €, taksi 15 €. Kaksi tuntia Slider-ajoa 30 €.
● Taverna Plori, Tigaki, puh. +30 224 206 9686.
● Moto Service, Harmilou 7, Kos, puh. +30 224 202 4828. Skootterin päivävuokra 20 €.

Hannu Nieminen

Matkaopas-lehdessä 2/2013 on kuuden sivun juttu Kosista.