Karpathoksen eristyneimmässä kylässä, Olympoksessa, naiset omistavat kaiken. Bussinkuljettaja Vasilis Balasko tietää, mitä se tarkoittaa.

Vasilis vie meidät kotiinsa. – Tämä talo on vaimon puolelta, mutta minä olen remontoinut sen, hän esittelee ylpeänä suurellisilla huonekaluilla sisustettua olohuonetta.

Hän haluaa esitellä myös taloon kuuluvan, erillisellä sisäänkäynnillä varustetun vanhatyylisen karpathoslaisen kamarin, jossa toisella seinustalla on kaksi puista  nukkumaparvea. Niiden alla on kelari, varasto.

Huoneen kaikki puupinnat on kaiverrettu täyteen koristuksia. Pylväisiin ja kaiteisiin on ripustettu komeita käsitöitä. Seinillä katon rajassa on riveittäin maailman eri kolkista tuotuja matkamuistolautasia, puuleikkauksin koristettuja suuria peilejä ja isoja hääkuvia.

Hääkruunu on lasikantisessa, seinälle ripustetussa kaapissa. Kattoon ulottuvat leikkauksin koristetut pylväät jakavat tilaa.

– Keskimmäinen pylväs kuvaa miehen arvovaltaa, Maritsa kertoo. – Mutta huomaa, ettei se ihan kosketa kattoa. Pylvään yläpuolella on pieni rako, se vain näyttää koskettavan.

Merja Tuominen-Gialitaki  Kuva Hemis-Mvphotos

www.kreikka.net

www.karpathos.gr

www.travel-to-karpathos.com

Lue lisää uskomattomia tarinoita Karpathoksen pikkukylistä Matkaoppaan numerosta 1/2012.