Häikäisevien maisemien saarella on aina pidetty hyvää huolta seikkailijoista. Lue saaren hyvät ja huonot puolet matkailijan kannalta.

Parhaiten Korcula tunnetaan tutkimusmatkailija Marco Polosta (1254 - 1324). Tiettävästi mies syntyi kaupungissa, mutta muutti jo lapsena muualle. Nykyisin Marco Polon lapsuudenkoti on museona. Löytöretkeilijän muisto näkyy muutenkin kaikkialla. Heinäkuussa saarella järjestetään seikkailijan nimeä kantava viini- ja musiikkifestivaali. Muulloin kaupunki hiljenee illalla melko aikaisin.

Sydän hypähtää

Suuri autolautta töräyttää ilmoille kumean äänen ja hidastaa vauhtiaan. Kannella kaiken nähneen matkailijan sydän hypähtää. Syyskuisen keskipäivän aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Saaren pääkaupunki, sekin Korcula nimeltään, työntyy ovaalin muotoisena niemekkeenä turkoosin eri sävyissä kimmeltävään Adrianmereen. Keskiaikaista, ilmeeltään yhtenäistä Korculan kaupunkia tituleerataan pikku Dubrovnikiksi. Viehättävät kujat ympäröivät pieniä aukioita. Rakennuksissa näkyvät gotiikan ja renessanssin vaikutukset.

Kippis, grk

Kuuden kilometrin päässä Korculan kaupungista on pieni kalastajakylä Lumbarda. Seudulla on laajoja viiniviljelmiä, joiden lomassa mutkittelee pyöräteitä. Grk-nimisistä rypäleistä puristettava vahva viini on saaren ylpeys. Ajamme suositulle Przinan hiekkarannalle. Samoin kuin täällä, myös muutaman sadan metrin päässä niemen toisella puolella, Bilin Zal -rannalla, kimaltelee vesi smaragdin väreissä. Peljeaacin niemimaasta Korculan erottaa vain kapea kanaali. Pieni laiva puksuttaa vartissa vastarannan Orebiciin. Sen valtit ovat pitkät pikkukivirannat ja mielenkiintoinen merimuseo. Monet matkatoimistot järjestävät Korculasta päiväretkiä Mljetin, Hvarin ja Bracin saarille sekä Dubrovnikiin. Taksiveneellä voi hurauttaa vaikkapa nauttimaan läheisen Badijan saaren uimarannoista tai fransiskaaniluostarin rauhasta.

Korculan plussat ja miinukset:

+ Siisti, rauhallinen lomakohde.

+ Kirkkaat vedet, kauniit maisemat.

+ Matkailutoimiston hyvä palvelu.

- Pitkä matka perille.

- Korkeuseroja, ei sovi liikuntaesteisille.

- Kaupoissa ruoka Suomen hinnoissa.

Teksti ja kuva: Anitta Vuorisola

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2009