MATKAOPAS-LEHTI
Koillis-Kenian Lamun saariston pääsaari tuo mieleen Marokon historialliset kaupungit.

Oppaamme Muhammed odottaa meitä Lamun satamassa, joka kuhisee kauppiaita ja kärpäsiä. Hän toivottaa meidät terve­tulleiksi aasien valtakuntaan.

Kaupungissa on kolme autoa ja yli 3 000 aasia. Aaseja näkyy pihoilla, kaduilla, toreilla ja suurten roskakasojen päällä. Ne kipittävät tappavassa helteessä ruuhkaisilla kujilla. Ne kantavat raskaita muonasäkkejä. Ne toimivat nuorten muslimimiesten ratsuina.

1200-luvulla perustettu Lamu tuo ­mieleeni Marokon historialliset kaupungit ­Marrakeshin ja Fesin. Sama sekasorto, sama värien ja hajujen huuma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lamussa voi tutkia hyvin säilynyttä swahili-arkkiteh­tuuria, jonka ­ansiosta Unesco poimi kaupungin maailman­perintölistalle 2001. Elämänmeno tuntuu pysähtyneen kauas menneisyyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskusaukion miehet istuvat ­suurten ­puiden alla parantamassa maailmaa. ­Mustiin hunnutetut naiset kävelevät kaduilla ja ­elämää pursuavalla torilla välttäen katse­kontaktia. Vielä reilut sata vuotta sitten ­kaupunki oli orjakaupan keskus ja satama täyttyi norsun- ja sarvikuononluusta, mangrove­puusta ja mausteista, arabialaisista ja intialaisista kauppamiehistä.

Swahili-museossa tutustumme vuosisatoja vanhaan, upeaan korallikivirakennukseen sisäpihoineen ja koristeellisine puuovineen. Yläkerran avokeittiössä vanhojen ruoan­laittovälineiden joukossa on jopa pastakone. ­Alakerrassa on elämän ja kuoleman huone, joka oli pyhitetty synnytyksiä ja vainajan viimeistä pesua varten.

Tuskaisen kuuma, mutta lumoava ja elämää pursuava Lamu on valtava vastakohta Manda Bayn lepolomalle, elegantille infinity pool -uima-altaalle ja gin tonic -lasillisille.

Lisätietoa

Teksti ja kuva Seppo Suomela
Matkaopas 3/2014 -lehdessä on 6 sivun juttu Lamusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla