Suosittu Thaimaa jatkaa nousuaan. Pattayan ja Phuketin rinnalle löytyy jo monia pienempiä, rauhallisempia kohteita. Hehkeä Krabi pikkusaarineen on esimerkki parhaasta päästä.

Ymmärrän hyvin sitä sveitsiläistä leipuria, joka tuli kerran Lantan saarelle, ihastui ja jäi samantien paistamaan paakelsinsa täällä. Ja maistuvat ne croissantit ja sacherkakut 30 asteen helteessäkin. Silmäilen eurooppalaisleipomoa kadun toisella puolella pienestä siististä kahvilasta, joka on aivan rantautumislaiturin vieressä. Kengät jätin portaille, niin kuin tapana on, ja huuhtelin jalat kauhoen niille viileää vettä portailla odottavasta ämpäristä.

Kookosmaitoa aamutorilta

Krabin kaupungista on sesonkiaikana kaksi päivittäistä laivavuoroa Lantan saarelle. Laivamatka kestää pari tuntia, ja jo ensi silmäys Saladanin kylään antaa ymmärtää, mitä tuleman pitää. Paalujen varaan rakennettu puinen hökkelikylä on kaukana Phuketin ja muiden turistikeskusten loistohotellirivistöistä.

Kylän raitilla on pieniä liikkeitä, joista saa tärkeimpiä tuotteita aurinkovoiteista snorklausvälineisiin. Tuoretta kalaa ja muita meren herkkuja on tarjolla pienellä aamutorilla. Trooppisen ilmaston kypsyttämät vihannekset ja hedelmät ovat toista luokkaa kuin kotimaassa. Matkalla majapaikkaani koen tosiaankin olevani jossain hyvin kaukana. Pölyinen tai mutainen kylänraitti - riippuen siitä, onko satanut vai ei - johtaa viljelysten ja palmujen lomitse Klong Daon rannalle, missä useimmat bungalowit sijaitsevat. Yhtään hotellia tai kerrostaloa ei saarelta löydy. Majoitun tyypilliseen majaan, jossa on huone, suihku ja wc. Monet majapaikoista tuottavat vielä sähkönsä omilla generaattoreilla, puhelinlinjoja on vain muutama ja päällystettyjä teitä ei ollenkaan.

Teksti: Pauli Lindström ja Markku Helismaa

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2000