Tv-sarja Matkaoppaat inspiroi päätoimittajaa, mutta sitäkin enemmän innostivat lukijoiden lähettämät 1 300 vinkkiä Teneriffalle. Onko Teneriffa turistirysä?

Matkaopas-lehden 2/2010 pääkirjoitus

Tämän kevään kuuma puheenaihe on ollut tv-sarja Matkaoppaat. Se seuraa suomalaisten matkailijoiden ja heidän oppaidensa vaiheita Turkin Alanyassa, josta kirjoitamme alkaen sivulta 20. Kärkevimpien mielestä Alanyan oppaatkin ovat ”örveltävää rymysakkia” (lainaus lehtemme netti-keskustelusta). Toisten mielestä he ovat arjen sankareita, jotka hoitavat kiperätkin tilanteet taitavasti ja saavat pahimmatkin ärhentelijät kesyyntymään tuosta vaan. Hyvää huumorintajua, pelisilmää ja pitkää pinnaa oppailta ainakin vaaditaan. Lomalaisten joukkoon mahtuu niin monenlaista menijää, ettei heidän kanssaan muuten pärjää vieraassa kulttuurissa ja yllättävissä tilanteissa.

Tiesittekö muuten, että monet matkailualan huippujohtajat ovat aloittaneet oppaina. Esimerkiksi Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Jukka Salama luotsasi nuoruudessaan suomalaisia matkailijoita juuri Turkin rantakohteissa. Oma lukunsa ovat ne matkailijat, jotka eivät periaatteesta käytä oppaan palveluja.

Yhä useampi pakettimatkalainenkin tapaa oppaan vain bussimatkalla lentokentältä hotelliin ja takaisin. Mutta jokainen meistä on joskus ollut ensimmäisellä matkallaan, ja jos kielitaidossa on puutteita, opas on hyvä apu. Myös matkallaan sairastunut ystäväni kiittelee onneaan, että sattui juuri tuolla kertaa ostamaan opastetun pakettimatkan. Aikamoisia matkaoppaita olette myös te Matkaoppaan lukijat. Viime numerossa pyysimme teitä kertomaan parhaat löytönne Teneriffalta. Vinkkejä tuli 1300. Ja millaisia vinkkejä! Kiinnostavimmat  seuloimme tähän lehteen, sivut 40–41.

Viestejä lukiessamme me kaikki täällä Matkaoppaan toimituksessa jouduimme hillittömän Teneriffan-kuumeen valtaan. Jonain päivänä minäkin vielä lähden yöksi Teiden tulivuorelle katsomaan tähtitaivasta ja kuuntelemaan tuulen suhinaa. Taidanpa ottaa jutusta myös kopion käsilaukkuuni. Kun seuraavan kerran kohtaan jonkun tietämättömän, jonka mielestä Teneriffa on ”pelkkä turistirysä”, leväytän hänelle todisteet eteen. Mustaa valkoisella.

Pirkko Puoskari

Kuva Alanyasta Reeta Paakkinen