Seikkailu Kiinan läntisimmässä maakunnassa tuntuu paluulta silkkitielle, satojen vuosien taakse.

Xinjiang kattaa kuudesosan Kiinan pinta-alasta, mutta asukkaita on vain 19 miljoonaa. Suurin osa maakunnasta on vuoristoa ja erämaata. Matkailijalle Xinjiang tarjoaa upeita luonnonnähtävyyksiä: punaisen ja okran väreissä leimuavat vuoret Turpanin. lähistöllä, hiekkadyynit Taklamakanin. erämaassa, lumihuippuiset vuoret Pakistanin rajalla. Kesällä lämpötila pysyttelee 40 asteen kieppeillä, talvella pakkasta saattaa olla parikymmentä astetta. Mukavinta matkustusaikaa ovatkin kevät ja syksy. Hyvä syy matkustamiseen on alueen omaleimainen uiguurikulttuuri. Alkuperäistä kulttuuria parhaiten säilyttäneitä paikkoja on Kiinan läntisin kaupunki Kashgar, jonka vanhassa basaarissa tuntuu aika pysähtyneen.

Valo huikaisee vaeltajat

Kashgarista vuokraamme auton kuskeineen ja lähdemme Karakul-järvelle, joka sijaitsee kirgiisialueella, noin 200 kilometrin päässä Kashgarista etelään. Järvi sijaitsee maailman kauneimmaksi sanotun valtatien, Karakorum-highwayn varrella. Matkalla voi ihailla lumihuippuisia vuoria, solia, vesiputouksia ja niittyjä. Toisella puolella järveä kohoaa 7 500 metriä korkea Muztagh Ata ja toisella puolella sata metriä ylemmäs kurkottava Kongur.

Levoton yö jurtassa

Järven toisella puolella on Subaxin kirgiisikylä. Savesta rakennetut talot näyttävät luonnonmuodostelmilta, sillä ne ovat täsmälleen samanvärisiä kuin ympäröivä maa. Auringon laskiessa lämpötila putoaa nopeasti. Jäätävä tuuli paukuttaa yöllä jurttamme seiniä. Paksut jakinvillalla täytetyt peitot pitävät meidät lämpiminä. Vuoristotauti iskee kuitenkin, ja nukahtaminen on vaikeaa. Valvon monta tuntia katsellen jurtan kattoaukosta pilkottavia tähtiä. Aamun kauneus korvaa yön kärsimykset. Aurinko nousee Kongur-vuoren takaa ja värjää peilityynen järven turkoosiksi. Järvellä vallitsee hiljaisuus ja rauha.

Matkavinkit

Xinjiang on Kiinan läntisin ja suurin maakunta. Sen pinta-ala on noin 1,67 miljoonaa neliökilometriä. Asukkaita alueella on noin 19,25 miljoonaa (koko Kiinassa 1,3 miljardia). Pääkaupunki on Ürümqi, 1,5 miljoonaa asukasta. Aikaero Suomeen on kesäaikana +5 tuntia, talviaikana +6 tuntia. Rahayksikkö on Yuan Renminbi. 1 CNY = 0,10 euroa.

Teksti ja kuva: Sirkku Ikonen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2006