Pekingin ankkaa, terrakottasotilaita ja keisareiden palatseja. Kymmenen tunnin kylpylävierailuja. Riisiviinaa ja meluisia baareja. Peking, Tianjin ja Xian - täältä tullaan!

Kiina on Euroopan kokoinen arvoitus. Ensimmäinen ajatus Kiinan pääkaupungissa: miten täällä voi hengittää? Paksu saastepilvi leijuu lähes aina Beijingin yllä. Eivätkä ilmanlaatua ainakaan paranna Gobin autiomaasta aika ajoin pöllähtelevät hiekkatuulet. Juuri kun saavuimme Beijingiin eli Pekingiin, sinne iski hiekkamyrsky. Ehdimme alta pois, kun häivyimme saman tien kohti Tianjinia, jossa aioimme lähiviikkojen aikana tutustua Kiinan kieleen, kulttuuriin ja liike-elämään.

Olin liikkeellä 20 hengen suomalaisen opiskelijaryhmän mukana; osa meistä opiskeli Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulussa, osa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Kahden tunnin bussimatkalla Beijingistä Tianjiniin ei ollut paljon nähtävää. Riisipeltoa ja tasaista maata, jokunen puu siellä täällä. Lähes kaikki puut olivat kuulemma istutettuja; Kiinassa on huomattu niiden hyödyllisyys hiekkamyrskyjen ja tulvien jälkeen. Alkuperäinen puusto on kai käytetty kertakäyttöisiin syömäpuikkoihin ja arvottoman paperirahan valmistamiseen. Tietullin kohdalla oppaamme lahjoi vartijasedän. Muuten olisimme joutuneet odottamaan tuntikausia lupaa ajaa eteenpäin: tullivirkailijoiden mielestä pikkubussi täynnä länsituristeja on selvästikin lupaus lisäansioista.

Teksti: Jan Sutinen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/00