Uusi Matkaopas ilmestyy tänään 17.4. Se on varma merkki matkakuumeen kohoamisesta ja loma-ajatusten tiivistymisestä. Tarjoamme jälleen lääkkeeksi tunnelmia, tietoa ja elämyksiä kautta maailman.

Vaikka ilmat lämpenevät, vannoutuneen matkalaisen täytyy suunnata katseensa jo ensi talveenkin. Se onnistuu näppärästi lukemalla kooste, jonka olemme taiteilleet matkanjärjestävien uutuuksista. Jaoimme reissut neljään hintaluokkaan, joten kukkarolle sopivan valinta on entistä helpompaa.

Jos et ole koskaan käynyt Afrikan Mosambikissa, voit tehdä sen nyt nojatuolissa avustajamme Timo Santalan jalanjäljissä. Hän kävi maan kahdessa suositussa lomakohteessa, Tofon niemellä ja Bazaruton saarilla. Hän uiskenteli jättikokoisen valashain rinnalla, lasketteli kookospalmulaudalla hiekkadyyneillä ja näppäili upeita kuvia. Suihkulähteiden solinaa, jasmiinin tuoksua ja valkoista marmoria.

Intian Uidaipurista löytyy hotelli, joka saa haukkomaan henkeä. Se nimittäin näyttää kelluvan keskellä järveä. Lue, miten Lake Palace Hotel liittyy James Bondiin.

Eurooppa on etunenässä, kun suunnataan kesän reissuille. Toimittajamme Eija Aatela halusi Kyprokselle niin kovasti, että opetteli ajamaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Kissojen saari sanamukaisesti kehräsi auringossa, ja herkulliset meze-ateriat veivät kielen mennessään.

Kroatian suosio kasvaa vuosi vuodelta. Kuvankauniilla Istrian niemimaalla voi huokaista olevansa oikeassa Pulassa, joka on yksi alueen houkuttelevimpia kaupunkeja. Merenherkkujen lisäksi Istriasta löytyy hyvin säilyneitä antiikin Rooman vaikutteita ja maailmankuulua tryffeliä.

Lontoossa on ensi kesänä olympialaiset, mutta jalkapallosta kaupunki paremminkin tunnetaan. Avustajamme Hannu Tuominen kävi haistelemassa, mikä on tunnelma Englannin Mestaruussarjan joukkueen Millwallin ottelussa. Hän myös neuvoo, miten otteluihin saa lippuja.

Viikonlopun herkkuputkeen syöksytään Puolan Krakovassa, jonka parhaisiin osoitteisiin Mika Remes johdattaa lukijat. Edullisesta Krakovasta löytyy houkuttelevia vaihtoehtoja, etsipä sitten kulturellia kahvihetkeä, drinkkiä ja näköalaa tai karppia ja klezmeriä.

Matkaopas 3/2012 vie myös risteilylle Norjan vuonoille, kiertomatkalle Kalevalan laulumaille Vienan-Karjalaan  ja norpparetkelle Saimaalle. Märät säpikkäät -televisiosarja tuttu Anne Kirste Aukio vinkkaa Inarin ihanimmat tekemiset. Näyttelijä Tuija Piepponen paljastaa, miksi hänen mielensä tekee kuitenkin Miamiin. Lukijoiden omissa tarinoissa seikkaillaan Keniassa, Edinburghissa ja Thaimaassa. Asiantuntijamme vastaa kysymykseen, onko lomaileva lääkäri velvollinen auttamaan esimerkiksi lentokoneessa tai laivassa. Turvallisuusjuttumme neuvoo, kuinka tunnistaa mellakan merkit.

Jos aloitat Matkaoppaan lukemisen takakannesta, törmäät ensimmäiseksi hulvattomaan Haavi auki -palstaamme. Siitä on hyvä jatkaa Jaakko Selinin supersuosittuun pakinaan, jossa tällä kertaa hörähdellään turkkilaisen tukanleikkuun ihmeellisyyksille.

Ei kannata unohtaa arvontojamme. Lentomatkustamiseen liittyvän kyselymme palkintona ovat British Airwaysin luksuslennot Lontooseen, arvo 4 000 euroa.

Ja Moppe seikkailee taas ties missä. Jos tiedät paikan, vastaa ja voit voittaa Schwarzkopfin 85 euron arvoisen aurinkotuotepaketin. Myös valokuvakisamme jatkuu. Siinä pääpalkintona on Apollomatkojen 1 000 euron matkalahjakortti.

Kuva Sardiniasta; Massimo Ripani/Sime/Skoy