Intian Kerala kerää matkailijoita ympäri maailmaa, mutta heitä haluaa myös kotoinen Keravamme, mainoslauseensa mukaan "pieni suuri kaupunki".

Vertaile Keralan ja Keravan matkailufaktat:

1. Sijainti Kerala, Intian osavaltio niemimaan etelä­kärjessä. Lännessä aukeaa Arabianmeri ja idässä nousevat Länsi-Ghatin vuoret. Maantieteellisesti Kerala jakautuu kolmeen osaan: itäiset ylämaat ovat karua vuoristoa, keskinen alue kumpuilevia kukkuloita ja läntinen alue ­rannikkotasankoa. Kerava, moottoritietä Helsingistä pohjoiseen noin 30 kilometriä.

2. Pinta-ala Kerala, 39 000 km². Kerava, 30,9 km².

3. Asukkaita  Kerala, 33 miljoonaa. Asukastiheys 859 asukasta/ km². Kerava, 34 549. Asukastiheys 1120 asukasta/ km².

4. Kieli  Kerala, malayalam. Intia on entinen brittien siirtomaa, joten englannilla pärjää hyvin. Kerava, suomi. Englannilla pärjää.

5. Pääuskonnot  Kerala, hindulaisuus, islam ja kristinusko. Kerava, kristinusko.

6. Ilmasto  Kerala, kostea ja merellisen trooppinen. http://weatherinkerala.com/ Kerava, eteläboreaalinen ilmastovyöhyke. Lisätietoa http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Kerava

7. Paras aika matkustaa  Kerala, elokuusta maalis­kuuhun. Kesä–heinäkuussa ja loka–marraskuussa on monsuunisateita. Välttämättä sekään ei ole huono aika vierailulle, varsinkin jos ­Keralan ­kuulut ayurveda-hoidot kiinnostavat, sillä ­hoitojen uskotaan tehoavan parhaiten juuri monsuuniaikoina. Kerava, ympäri vuoden.

8. Raha  Kerala, Intian rupia (INR). 100 rupiaa = noin 1,50 €. 10 € = noin 660 rupiaa. Kerava, euro.

9. Terveys Kerala, perusrokotukset ja hepatiitti A. Keralan alueelle ei vaadita malarianestolääkitystä. Hyttysten pistoilta on kuitenkin syytä suojautua karkottein ja vaalein, peittävin vaattein auringon laskettua. Kerava, perusrokotukset.

10. Passi ja viisumi  Kerala, viisumia varten tarvitaan passi, yksi värivalokuva (5 x 5 cm), viisumikaavake ja kopio matkavakuutuksesta. Viisumi myönnetään kuudeksi kuukaudeksi. Kerava, suomalainen matkailija pääsee Keravalle passitta ja viisumitta.

11. Liikenne  Kerala, vasemmanpuoleinen. Liikennesääntöjä ei maanteillä juuri noudateta. Yöllä ajaminen ei ole suositeltavaa turvallisuussyistä. Kerava, oikeanpuoleinen.

12. Päälentoasemat  Kerala, Kochin ja Trivandrumin ­kansainväliset lentokentät. Keravalta Helsinki-Vantaa noin 20 kilometrin päässä.

13. Hintataso  Kerala, edullinen. Ruoka-annos noin 5 €, puolen litran vesipullo noin 0,40 €, intialainen olut noin 1 €. Puuvillahame noin 6 €, perinteiset nahkatossut noin 17 €. Kerava, hyvää suomalaista keskitasoa.

14. Juomaraha Kerala, 10–15 % laskun loppusummasta. Jotkut hotellit toivovat, että tippejä ei anneta henkilökohtaisesti työntekijöille, vaan yhteiseen tippiboksiin hotellin vastaanottoon. Kerava, tippi ei välttämätön.

15. Sähkö  Kerala, sama jännite kuin Suomessa. ­Suomalaistyyppisen pistokkeen käyttämiseen tarvitaan adapteri. Kerava, sama jännite kuin muualla Suomessa.

16. Erityistä Keralassa naisten shortsit, minihameet ja pikku­topit voivat herättää ei-toivottua huomiota. Myöskään miehet eivät käytä Intiassa shortseja. Uskonnollisissa paikoissa jalkineet jätetään ulkopuolelle. Uskontokunnasta riippuen myös pää on peitettävä päähineellä tai huivilla. Homoseksuaalisuus on Intiassa vasta vähitellen murtumassa oleva tabu, lainsäädännön mukaan se on edelleen rikos. Keravalla järjestetään Kerava Jazz kesäkuussa, Valkosipulifestivaalit elokuussa ja Sirkusmarkkinat syyskuussa.

17. Matkoja  Kerala, Aurinkomatkojen kautta voi hankkia räätälöidyn matkan Keralaan. Hinta joulukuussa alkaen 845 €. Kerava, junalippu Helsinki-Kerava 7 €. Kierros Keravan kävelykeskustassa 0 € http://www.kerava.fi/tietoja_kavelykatu.asp

18. Lisätietoa

Kerala www.keralatourism.org

Kerava www.kerava.fi

Kuva Istockphoto.

Joskus matkailija joutuu tekemään tiukkoja valintoja.

Matkaopas 6/2012 -lehdessä on kuuden sivun juttu Keralasta.