Norsu, leijona, leopardi, puhveli ja sarvikuono - vasta viisi suurta nähtyään voi sanoa kokeneensa oikean safarin.

Saavumme perille kenialaiseen Masai Maran kansallispuistoon monen tunnin pomppuisen matkan jälkeen. Lähdemme ensimmäiselle safariajelulle melkein heti leiriin tultuamme. Auringonlaskuun on vain muutama tunti. Pääsemme ihailemaan gasellien, kirahvien ja seeprojen lisäksi gnu-antilooppeja, strutseja ja sakaaleja. Seitsemän norsun lauma vaeltaa savannin poikki metsän siimekseen. Erästä pensaikkoa piirittää lähes kymmenen pikkubussia: pensaiden juurella iso urosleijona syö seepranpuolikasta.

Ison kissan silmänisku

Puhvelin kohtaisimme varmasti Nakurujärvellä, mutta sarvikuonoja ei näe ihan joka päivä. Myös leopardin suhteen oppaamme on hyvin epäilevä. Masai Maran viimeisen päivän käytämme leopardien etsimiseen. Olemme jo päättäneet luovuttaa, kun näemme tien sivuun pysähtyneen minibussin. Kuljettaja arvelee nähneensä vilauksen leopardista, ja toden totta: muutaman minuutin päästä se loikkaa puunrungolle! On sanoinkuvaamaton tunne katsoa leopardia silmiin vain muutaman kymmenen sentin päästä turvallisesti autosta.

Nakurun flamingot

Nakurujärven kansallispuisto sijaitsee Nairobista 160 kilometriä luoteeseen. Se on kuuluisa flamingoistaan ja sarvikuonoistaan. Lisäksi puistossa tavataan satoja lintulajeja ja kymmeniä eri nisäkkäitä. Kymmenettuhannet flamingot, pelikaanit ja marabuhaikarat murkinoivat Nakurujärvellä puhveleiden maatessa vieressä. Järven eteläpäässä on useita minibusseja parkissa, mikä yleensä tietää hyvää safarilla. Kurvaamme paikalle ja kun pysähdymme, meitä odottaa mykistävä näky: savannilla käyskentelee yhdeksän sarvikuonon lauma. Lähes 30 afrikkalaisen nisäkäslajin kohtaaminen isoina laumoina niiden omassa elinympäristössä oli meille unelmien täyttymys. Jotain jäi kuitenkin myös ensi kertaan: yhtään gepardia emme vielä nähneet.

Omin päin matkaan

Savanneihin voi tutustua matkanjärjestäjien kiertomatkoilla tai räätälöidyillä matkoilla. Kuuden päivän safari maksaa alkaen noin 2 000 euroa, kymmenen päivän noin 2 300 euroa. Myös omatoimisesti voi lähteä. Edestakaislennot Helsinki-Nairobi maksavat alkaen noin 800 euroa.

Teksti: Janne Orava Kuva: Reijo Mälkiä