Kalajoella juhlitaan 24.--30. syyskuuta teemalla Hiekkasärkät -- 100 vuotta matkailua Kalajoella.

Tapahtuman otsikkoon valikoitui tasaluku 100 vuotta, vaikka Kalajoen rannoilla ja hietapakoilla on vieraillut merivedestä, hiekasta ja auringosta nauttivia matkailijoita kauemminkin. Hietapakoille tuli tavaksi kokoontua erityisesti alkukesästä nauttimaan tuomien kukinnasta ja juhannuksen yöttömästä yöstä.

Ensimmäinen matkailuyritys, pieni virvokekioski, aloitti Hiekkasärkillä 1920-luvulla. Särkkäin ehkä kuuluisin ja muistelluin yritys on ollut 1931 avattu Hilman hotelli. Kuntavetoisesti matkailua ryhdyttiin kehittämään 1960-luvulla, jolloin vuokrattiin merenranta-alue ”palvelemaan matkailua, nostamaan Kalajoen mainetta ja tuomaan kuntaan hyvinvointia”. Saman kymmenluvun alussa avattiin leirintäalue. Hilman hotellin naapuriin Tuomipakoille nousi vähän myöhemmin Suomen Matkailijayhdistyksen matkailumaja, nykyinen ravintola Dyyni. Hotelli Rantakalla valmistui 1971, ja monia muita yrityksiä ja palveluja seurasi perässä.

Hiekkasärkillä on vieraillut vuosien varrella monia julkisuuden henkilöitä. Hilman hotellin kuuluisin asukas lienee ollut kirjailija Ilmari Kianto, joka kuvaili hotellin hengetärtä ”Pohjolan pontevaksi naiseksi”. Urho Kekkonen kävi Kalajoella useammankin kerran. Merkittävä mediatapahtuma oli Kekkosen vierailu Hiekkasärkillä Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosyginin kanssa 1966. Seurueen käyttämä rantasauna palvelee edelleen matkailijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiekkasärkkien 1970-luvun nostalgiaa löytyy Veikko Huovisen romaanista Lampaansyöjät ja siitä tehdystä ja alueella kuvatusta elokuvaversiosta sekä Tapani Kansan sanoittamasta kappaleesta Kalajoen hiekat. Juhlaseminaarissa Maailman matkailupäivänä 27. ja 28.9 esiintyvät Madventures-kaksikko Riku Rantala ja Tunna Milonoff, Kalajoelta lähtöisin oleva, pelifirma Ludocraftin perustaja Tony Manninen, Italian Gardalla luksushotellia pyörittävä Jaana Nakari ja koko Suomen tuntema Pariisin-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö. Tarjolle tulee myös audiovisuaalinen aikamatka Särkkäin menneisyyteen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

http://www.hiekkasarkat100.fi/

Kuva  Kalajoen Matkailuyhdistys ry/Visit Kalajoki/Harri Tarvainen        

Sisältö jatkuu mainoksen alla