Plitvicen järvialue Kroatiassa on kuin satukirjasta. Seutuun on helppo tutustua.

Turkoosit vesimassat laskevat porrasmaisesti järvestä toiseen muodostaen niiden välille kohisevia koskia ja vesiputouksia. Plitvicen alueella on kunnon talvi. Lumien sulaessa vesimassat ryöppyävät alas komeimmillaan. Paras aika käydä järvillä onkin loppukevät.

Mielikuvitukselliset maisemat johtuvat pehmeästä, kalkkipitoisesta maaperästä, jota virtaava vesi on vuosimiljoonien ajan kovertanut. Järvien pohjaan kaatuneet puunrungot ovat kalsiumsuolojen peitossa. Kalaparvetkin erottuvat helposti kirkkaan turkoosista vedestä.

Seutuun on helppo tutustua. Maastoon on merkitty puulla katettuja kävelyreittejä. Lyhimmästä reitistä selviää hitaasti kävellen kolmessa tunnissa. Kozjak-järvi ylitetään sähkökäyttöisellä veneellä. Paluu­matkan parkki­paikalle voi tehdä kumipyöräjunan kyydissä. ­Alueen hotellit palvelevat niitä, joille yksi päivä Euroopan ­kauneimman luonnonnähtävyyden luona ei riitä.

Plitvice sijaitsee sisämaassa 160 kilometrin päässä Zagrebista. Adrianmeren rannalta Zadarista järvialueelle on yli 100 kilometriä, parin tunnin ajomatka. Matkalla ylitetään Dinaariset alpit upeine maisemineen.

Teksti Hannu Tuominen, kuva Guiziou Franck/Hemis.fi/Mvphotos

Lisää parasta juuri nyt -matkajuttuja joka Matkaopas-lehdessä. Oheinen vihje on Matkaopas 2/2012 -lehdestä. www.np-plitvicka-jezera.hr Kroatian matkailusivusto