Joka viidennellä suomalaisella on karjalaiset juuret. Niin monella! Kysyn asiaa toimituksessamme: kuuden hengen porukasta kahdella on karjalaisjuuret.

Ymmärrän, että Karjalan-matkailu kiinnostaa monia. Karjala edestakaisin -kirjan kirjoittajalla, valokuvaajalla ja graafikolla on kaikilla karjalaistausta. Kirjoittaja Timo Forssin mukaan tavoitteena ei ollut ruikuttaa menetettyjen alueiden perään. (Vitsintynkä: Muuten kirja olisi ehkä nimetty Karjala edes takaisin.) Kierroksellaan Timo Forss halusi vain tehdä havaintoja nykypäivän Karjalasta kirkkain ja ennakkoluulottomin mielin. Ja mitä havaintoja!

Rakenteilla olevissa taloissa ei ole ikkunoita eikä ovia. Ne tehdään lopuksi, koska:

1. Jos ikkunat tehdään kesken rakentamisen, varkaat menevät niistä sisään ja vievät kaiken.

2. Ikkunat ovat kalliita. Tilaajalla ei ehkä ole niihin varaa. Rakentaja ei voi ottaa riskiä, että ikkunat jäävät maksamatta. Viipurin ainoa rock-klubi ja undergroundväen puuhapaja Kochegarka toimii entisessä lämpökeskuksessa. Toimintaa johtaa sähkömies Sergei. Käkisalmella hotelli Korelan alakerrassa toimii siisti sushi-ravintola Eurasia, joka ylitti kaikki odotukset. Kun teiden kuopat syvenevät, kasvaa naisten korkojen pituus. Kesäaikaan Vaalimaan rajanylityspaikka on huomattavasti Nuijamaata joustavampi ja nopeampi. Laatokannorppa ei ujostele ihmistä. Norppia voi nähdä Valamossa usein jopa kymmenpäisinä laumoina. ”Jumala antaa enemmän vapauksia kuin Putin.” Näin tiivisti tunteensa venäläinen pyhiinvaeltaja-muusikko. Kahvilan löytäminen Laatokan Karjalassa vaatii kärsivällisyyttä ja hyviä perslihaksia.

Kirja on absurdi kuten Karjalakin vaikuttaa olevan. Sekaisin ovat runolliset valokuvat, tietoiskumaiset tekstit paikkakunnista ja historiasta sekä viidentoista nykykarjalaisen haastattelut. Koskettavan loppusilauksen antavat kirjan tekijöiden seikkailut omaa taustaa tutkimassa. Pidän kirjan toteavasta tyylistä ja sillisalaatista. Matkaa on tehty, ihmisiä tavattu, kokemuksia pureskeltu. Elämys tulee lähelle ja houkuttelee omalle matkalle Karjalaan. Edestakaisin.

Maria Niemi Timo Kalevi Forss, Martti Lintunen: Karjala edestakaisin. Like, 2010. 21,70 €.  

http://www.like.fi/kirjat/karjala-edestakaisin

Lue lisää kirja-arvioita Matkakirjat-blogista.