Rento lomameno houkuttelee Saint Lucialle. Mitkä ovat saaren plussat ja miinukset?

Saavun vesibussilla Martiniquen saarelta Castriesiin, Saint Lucian pääkaupunkiin. Opaskirjani suosittelema majatalo on kävelymatkan päässä satamasta vähän slummiutuneessa kaupunginosassa. Castriesissa ei tapahdu iltaisin mitään. Se on omituista, sillä monessa saaren pikkukaupungissa pidetään kaduilla grillijuhlia lähes joka yö. Esimerkiksi läheisen Gros Isletin kaduilla voi olla tungosta varsinkin perjantai-iltaisin. Kaupungeista ehkä kaunein on länsirannikon Soufrière.

Musiikkia korville

Saint Lucian omaa calypsomusiikkia tai socaa kuulee vain harvoin. Kauneinta musiikkia korvilleni on kaikkialla kuuluva kukkojen kieunta. Se kertoo aidosta elämästä. Jamaikalla käyneet ovat nähneet suunnilleen samanlaisen kulttuurin. Saint Lucia eroaa tästä toisesta Karibian saarivaltiosta edukseen siinä, että täällä ei ole avointa mustaa rasismia. Kouriintuntuvaa syrjintää koen vain luonnonnähtävyyksien porteilla: ulkomaalaisilta kynitään korkeampi hinta kuin muilta.

Karnevaali haastaa moraalin

Suuri osa väestöstä on katolisia, mutta rastafarismi leviää nykyään todella nopeasti Karibialla. Katolisuuden ja kolonialismin perinteen yhdistelmä takaa, että miehet kulkevat pitkissä housuissa. Saint Lucian poliiseja ei kuitenkaan tarvitse pelätä. He ovat asiallisia ja kohteliaita. Moraali on olevinaan tiukka, mutta karnevaaliaikaan heinäkuussa meno kuulemma muistuttaa Sodomaa ja Gomorraa.

Nokoset kelluen

Saint Lucia on leveimmilläänkin alle 25 kilometriä. Atlantin puoleinen itärannikko ja Karibian puoleinen länsirannikko ovat kuitenkin erilaisia. Itäpuolella tuulee ja rannat ovat kivisiä. Länsipuoli on vehmaampaa seutua. Se rannoista paras lienee Marigot Bay, jossa voi kahlata parikin sataa metriä merelle päin. Rannan tuntumassa voi kokeilla, onnistuuko ottamaan nokoset kelluen.

Saint Lucian plussat ja miinukset

+ Mukavia ihmisiä.

+ Kauniita pikkukaupunkeja ja rantoja.

+ Monipuolista tekemistä.

- Muovipussiroskaa monin paikoin.

- Huonot bussiyhteydet sunnuntaisin.

- Kansainvälisen kokaiinikaupan etappi.

Teksti ja kuva: Julle Tuuliainen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2008