Joensuun kasvitieteellisen puutarhan veteraani Juuso-kultatöyhtökakadu saattaa ojentaa niskaansa rapsutettavaksi. On hyvä muistaa, että kasveihin ja perhosiin ei sen sijaan pidä koskea.

Viime vuonna Itä-Suomen yliopisto päätti luopua Joensuun kasvitieteellisen puutarhan Botanian ylläpidosta. Keväällä sen säilyttämiseksi perustettiin Botanian ystävät ry. Samoihin aikoihin alettiin tutkia Botanian säätiöittämisen mahdollisuutta. Nyt sen tulevaisuus näyttää aikaisempaa valoisammalta.

Kesällä puutarhassa on porukkaa ruuhkaksi asti tutustumassa erikoisiin kasveihin ja eläimiin. Talvella olisi hyvin tilaa perheiden tulla vähän kauempaakin hakemaan elämyksiä kasvihuoneiden lämmöstä. Usein Botaniassa on myös teemanäyttelyjä.                   Juuso odottaa vieraita Botaniassa. Botanian veteraani Juuso-kultatöyhtökakadu saattaa ojentaa niskaansa rapsutettavaksi. On hyvä muistaa, että kasveihin ja perhosiin ei sen sijaan pidä koskea. Osa kasveista on myrkyllisiä, ja heiveröiset vaikkakin suurikokoiset perhoset eivät kestäisi käsittelyä. Juuson kaverina tropiikin osastolla elelevät punaotsa-amatsoni Lasse sekä kultaposkiamatsoni Ilmari. Uusimmat tulokkaat ovat Veera- ja Väiski-valkokakadut.

Lapsilla ja lapsenmielisillä riittää ihmeteltävää tutuissa nimissä, jotka saavat kasvin muodon: miltä näyttää kaakao, entäpä vanilja? Lämpiminä vuodenaikoina ulkopuutarhassa voi pitää vaikka eväspaussin, ja nurmikolla saa kävellä. Dekkaristit voivat bongata esimerkiksi myrkyllisen euroopanmarjakuusen (taxus baccata), jonka Agatha Christie mainitsi kirjoissaan.

 • Botania, Heinäpurontie 70, Joensuu (Linnunlahti), puh. 013?251?2630. Avoinna ma, ke–pe klo 10–16, la–su 11–16. 

www.uef.fi/botania http://botania.fi

Teksti ja kuvat Eeva Vänskä.

Kuvassa tummakaposiipi,  heliconius melpomene, lekuttelee tropiikin osastolla.